In Menen passeert de rivier de Leie, die de verbinding vormt richting Frankrijk.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Menen ligt aan de Leie, op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. De Leie volgt er mooi de landsgrens, net zoals in Halluin, Wervik, Wervicq-Sud en Bousbecque. Daarom noemen we de rivier hier ook wel de ‘Grensleie’.

Samen met Frankrijk verruimen we de rivier op deze locatie. Daarmee verlenen we grotere schepen een vlottere doorgang. Door meer ruimte te creëren, wordt de Leie heel wat toegankelijker voor de binnenvaart.

Waarom

In Menen werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven. Ook doen we hier aan rivierherstel en geven we zo de natuur weer alle kansen. Verder hebben we aandacht voor recreatie, zodat iedereen mee kan genieten van het water en haar omgeving. Tot slot zetten we hier onze schouders onder stadsvernieuwing, in samenwerking met de Stad.

Wanneer

De bouw van de fiets- en voetgangersbrug in Menen, ter hoogte van het Barakkenpark, verloopt volgens schema. De bouw van de brug gebeurt tegelijk met voorbereidende werken aan de oevers die zorgen dat de Leie er later op een veilige manier verbreed kan worden. Zodra de brug is gebouwd en de oevers, de groene omgeving en het jaagpad zijn aangelegd, zal de brug volgens plan medio 2024 in gebruik genomen worden.
De bocht in de Leie flauwer maken in het centrum, het verleggen vavn de oevers en het fietspad bij het Barakkenpark is voorzien voor 2027 terwijl de werken aan de nieuwe Centrumbrug medio 2024 zullen starten en duren tot eind 2026.