Menen

De Vlaamse Waterweg nv is volop bezig met de voorbereiding van de Leiewerken in het centrum van Menen. Het voorkeursscenario is intussen vastgelegd: er komt een hoge, vaste brug op een nieuwe locatie en een rechttrekking van de Leie met een impact op zowel de noordelijke als de zuidelijke oever.

Wat houden de Leiewerken in Menen in?

Naast de noodzakelijke werken aan de Leie benut de stad een grote opportuniteit om de band met de Leie te versterken en zet zij in op stadvernieuwing. 

Er zal worden gewerkt in het centrum van de stad. Er is een bochtverbreding nodig om schepen met een lengte van 185 meter vlot de bocht te laten nemen. De brug aan de Rijselstraat is te laag en moet worden vernieuwd. Om schepen met drie lagen containers en ladingen tot 4.500 ton door te laten moet de nieuwe brug moet een vrije ruimte hebben van minstens 7 meter.

Buiten het centrum zijn er bijkomende veranderingen geplandGrotere schepen moeten elkaar op enkele vaste plaatsen kunnen kruisen en daarom komt er in Menen een passeerstrook. Er komt ook een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug en er wordt een vispassage bij de stuw van Menen aangelegd. Verderop wordt de brug Wevelgem-Lauwe vernieuwd.