Nieuwe stuwsluis

Eén van de ingrijpendste en spectaculairste onderdelen van de werkzaamheden in Harelbeke is de vervanging van de sluis en de stuw. De nieuwe sluis is sinds 16 maart 2018 open voor scheepvaart en heeft een lengte van 230 meter. Dit is dubbel zo lang als de oude sluis. Daarnaast is de sluis 12,5 meter breed en 4.7 meter diep. Ze is geschikt voor duwvaartkonvooien met een lengte tot 190 meter en krijgt later ook nog middendeuren zodat kleinere schepen sneller kunnen worden geschut.

Naast een nieuwe sluis, wordt er ook een nieuwe stuw gebouwd. De nieuwe dubbele stuw wordt uitgerust met turbines die energie opwekken. De volledige installatie zal dus 100 % energieneutraal zijn. Deze nieuwe stuw komt op de plaats van de tijdelijke sluis. De bouw van de nieuwe stuw zal van start gaan na de afbraak van de tijdelijke sluis. Eens de stuw in werking is, wordt de tijdelijke stuw afgebroken.

Tijdens de werkzaamheden blijft de doorgang voor alle schepen gegarandeerd. Hoe we precies een nieuwe stuw en sluis bouwen wordt in deze presentatie in detail uit de doeken gedaan. 

Ook de nieuwe sluis is ondertussen afgewerkt. Kijk mee hoe we deze indrukwekkende constructie gebouwd hebben:

 

Benieuwd hoe een tijdelijke sluis geconstrueerd werd? Bekijk het hieronder:

Bekijk hier de bouw van de tijdelijke stuw: