Feestelijke opening nieuwe Leiebrug in Wervik op 25 mei 2017

-

De gloednieuwe brug in Wervik, pal op de grens tussen België en Frankrijk, gaat binnen twee weken open voor het verkeer. Waterwegen en Zeekanaal NV en de stadsbesturen van Wervik en Wervicq-Sud laten dit niet onopgemerkt voorbij gaan! Op donderdag 25 mei 2017 is iedereen welkom op de feestelijke opening. Het evenement start om 11.30 uur en vindt plaats op de brug zelf. In de namiddag passeert de historische Tabaksstoet over de brug. Na de stoet, vanaf 18.00 u, gaat de nieuwe brug open voor het verkeer.

 

Laatste loodjes

De laatste fase van de werken aan de brug is ingezet. De voorbije weken stonden vooral wegeniswerken op het programma en kreeg de brug een waterdichte laag. Momenteel worden de aanloophellingen afgewerkt met kasseien en wegenis. De komende weken volgen nog asfalteringswerken op de brug zelf en wordt de laatste hand gelegd aan de voet- en fietspaden.  Intussen plaatst de aannemer ook nog de leuningen en de verlichting op de brug. Ten slotte wordt de proefbelasting uitgevoerd. Tijdens deze test wordt de brug belast met volgeladen vrachtwagens om de draagkracht ervan te testen.


Feest op 25 mei 2017

Waterwegen en Zeekanaal NV en de stadsbesturen van Wervik en Wervicq-Sud huldigen de brug feestelijk in op 25 mei 2017. Iedereen is welkom om 11.30 uur voor de officiële inhuldiging. Daarna  kan iedereen onder muzikale begeleiding genieten van de nieuwe brug. In samenwerking met de lokale handelaars wordt een hapje en drankje voorzien. Om 15.30 u passeert de Tabaksstoet over de gloednieuwe brug. Na de stoet, vanaf 18.00 u, wordt de brug opengesteld voor het verkeer.

 

De omgeving van de brug wordt verder afgewerkt

Na de opening van de brug wordt de omgeving verder afgewerkt. Aan de Vlaamse kant wordt de Vrijdagmarkt afgewerkt. Er volgen ook nog werken aan het jaagpad en de kaaimuur waar de oude brug vroeger stond. Tegen de zomer kunnen fietsers onder de nieuwe brug doorrijden. Aan de Franse kant wordt verder gewerkt aan de voet- en fietspaden die aansluiten op het jaagpad richting Menen.

Wervik slaat een brug naar de toekomst

De Leiewerken in Wervik zijn een belangrijk onderdeel van het Europees gesubsidieerde project Seine-Schelde. In het kader van dit project wordt de waterweg aangepast aan de komst van grotere schepen met grotere ladingen. De oude brug van Wervik was te laag en moest dus vernieuwd worden. Seine Schelde Vlaanderen is een Europees project waar zowel Vlaanderen, Frankrijk als Wallonië aan meewerken. De brug in Wervik ligt pal op de grens van Vlaanderen en Frankrijk en symboliseert de goede samenwerking.