Groot succes voor Leiewerken in Harelbeke!

-

Meer dan 2500 bezoekers hebben gisteren de kans gegrepen om de indrukwekkende Leiewerken in Harelbeke te bezoeken. Open Wervendag was voor Waterwegen en Zeekanaal NV en THV Leie|Land een groot succes!

Veel te beleven 

De bezoekers konden op Open Wervendag al wandelend de werf ontdekken. De route leidde hen langs verschillende onderdelen van de Leiewerken in Harelbeke zoals de tijdelijke stuw en sluis, de bouwkuip voor de nieuwe sluis, de vernieuwde Hogebrug en de werken voor de intake aan de Banmolens. Langs de route stonden verschillende infopunten, waar ook onze experten paraat stonden om de bezoekers een woordje uitleg te geven. Naast de wandelroute, was er ook de mogelijkheid om door de tijdelijke sluis te varen. Deze boottochten waren in een mum van tijd uitverkocht. De bouw van zo’n sluis is dan ook een unieke gebeurtenis. Een sluis heeft namelijk een gemiddelde levensduur van 100 jaar. Zoveel kansen om de constructie te zien, zijn er dus niet en dat hadden de bezoekers duidelijk begrepen.

Innovatie

Het thema van deze editie van Open Wervendag draaide rond innovatie. De Leiewerken in Harelbeke zijn daar een goed voorbeeld van. In het kader van het Europees gesubsidieerde project Seine Schelde Vlaanderen wordt onder andere de sluis vernieuwd. De waterweg wordt aangepast aan de komst van grotere schepen met grotere ladingen. Deze nieuwe sluis wordt maar liefst 230m lang en 12,5m breed. Ze is geschikt voor duwkonvooien met een lengte tot 185m en krijgt middendeuren zodat kleinere schepen sneller kunnen worden geschut. Om de scheepvaart niet te hinderen, is er eerst een tijdelijke sluis gebouwd. Deze sluis is even breed als de nieuwe sluis. Na de bouw van de nieuwe sluis, wordt de tijdelijke afgebroken. De buitenste sluisdeuren worden echter gerecupereerd als middendeuren in de nieuwe sluis.

Naast een nieuwe sluis, wordt ook een nieuwe stuw gebouwd. Deze stuw voert het water af en vermijdt zo wateroverlast De nieuwe stuw wordt bovendien uitgerust met turbines die energie opwekken. De volledige installatie zal dus 100 % energieneutraal zijn! Om overlast tijdens de werken te vermijden, is er ook een tijdelijke stuw gebouwd naast de tijdelijke sluis.

 

Een terugblik op deze spectaculaire dag

 Ervaar het gevoel van onze bezoekers op https://www.youtube.com/watch?v=OodAT_KZzYM&t=1s.
 

Enkele sfeerbeelden:

 

 

 

Seine Schelde Vlaanderen

De Leiewerken in Harelbeke zijn een onderdeel van het Europees gesubsidieerde binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Om langere schepen met grotere ladingen te kunnen ontvangen, moet de vaarweg tussen de twee rivieren worden aangepast. In Harelbeke vinden deze werkzaamheden aansluiting met de stadsvernieuwing in het centrum van de stad. Onder de noemer ‘h^aqua’ worden zowel het centrum als de Leieoevers getransformeerd tot een meer aantrekkelijke locatie.