In Ingelmunster investeerden we in een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

In Ingelmunster prijkt een nieuwe, hogere brug van 286 meter lang die zich uitstrekt over het kanaal en de Mandel. De nieuwe brug tilt letterlijk het centrum over de vallei heen. Het platform vertrekt vanuit het marktplein, overspant de gehele groene zone langs het kanaal en de Mandel, om te landen aan het station. Zo blijft de natuur gespaard van het doorgaand verkeer.

Waarom

Hoewel de modernisering van het kanaal Roeselare-Leie nog in de studiefase zit, ligt er reeds een nieuwe brug op hoogte in Ingelmunster. Dat is een eerste stap in de goede richting, want de oude Dorpsbrug was sterk verouderd en ook de laagste brug op het kanaal Roeselare-Leie. Daarom beslisten we om deze brug al eerder aan te pakken. Nu siert de nieuwe Brigandsbrug (een naam die ze te danken heeft aan de bewoners) het centrum van de gemeente.

De bouw van een nieuwe brug in Ingelmunster maakt niet enkel deel uit van Seine Schelde Vlaanderen, maar ook van het verkeerscirculatieplan van Ingelmunster. Het VIA-plan moet het verkeer in het centrum in goede banen leiden. Het voorziet een globaal concept waarbij de Oostrozebekestraat, de marktomgeving, de stationsbuurt en de brug één geheel vormen. De nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel vormt het hart van het masterplan.

Wanneer

In de zomer van 2017 werd de oude Dorpsbrug afgebroken. Daarmee werd het grootste knelpunt op het kanaal weggewerkt.

In september 2018 werd de stalen boogstructuur geplaatst. Het transport van de kolossale onderdelen gebeurde voornamelijk via het water.  Sinds juli 2020 is de brug open voor het verkeer.  Eind 2023 is begonnen met de aanleg van het Park aan het Water. 

 

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.