De economische en logistieke competitiviteit van de vaarweg versterken en tegelijk de opportuniteiten grijpen die daaruit voortvloeien. Dát is de kern van het herstelplan van het kanaal Roeselare-Leie. Ambitieus maar realistisch. Technisch sterk onderbouwd en nauwkeurig getimed per deelproject.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Het kanaal wordt aangepast voor schepen tot klasse Va: 110 meter lang, 11,4 meter breed en een laadvermogen van 3.000 ton goederen. Daarom wordt het tussen de sluis van Ooigem en de Zwaaikom van Roeselare verdiept tot 4,2 meter. De verbinding met de Kop van de Vaart tot 3,8 meter. Ook de verbreding van de waterweg is een must. Hoeveel precies verschilt per locatie en hangt af van de specifieke omgevingsfactoren.

Maar als het kanaal mee wil met zijn tijd, zijn er ook op andere terreinen ingrijpende aanpassingen nodig …

Waarom

Het kanaal doorkruist het logistieke en industriële hart van West-Vlaanderen, thuisbasis van heel wat Europese topbedrijven. Langs het volledige traject ligt in totaal maar liefst 6 vierkante kilometer aan bedrijventerreinen waar samen 5.400 werknemers aan de slag zijn. Dat zijn 9 arbeidskrachten per hectare.

Zonder dit opwaarderingsproject zou het kanaal op termijn onbruikbaar worden voor goederentransport en de aanpalende bedrijven verplichten tot duurder en vervuilender wegvervoer. Een verschuiving die niet strookt met onze gezamenlijke inspanningen en ambities op het vlak van duurzaamheid en milieu.

Wanneer

In de zomer van 2017 gingen we voortvarend van start met de afbraak van de oude Dorpsbrug in Ingelmunster, meteen het grootste knelpunt van het kanaal. Drie jaar later werden beide oevers opnieuw met elkaar verbonden door de 286 meter lange Brigandsbrug. Een knap (en sterk!) staaltje architectuur.

Eind 2017 brachten we ook alle oevers, kaaimuren, sifons en bruggen op het traject in kaart. De studie is intussen helemaal afgerond en vertaald naar een concrete planning (2021-2024).

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.