Datum
12/06/2020

Zelfs in deze huidige coronatijden gaan de werken voor bouw van de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), ondanks de vele nieuwe veiligheidsmaatregelen op de werf, goed vooruit! De nieuwe sluis wordt 280 meter lang en maar liefst 16 meter breed. De meest recente spectaculaire gebeurtenis was de installatie van 6 gloednieuwe, loodzware sluisdeuren. Elke deur weegt 40 ton en is 85,5 vierkante meter groot! Neem hier alvast een kijkje hoe deze indrukwekkende installatie is verlopen.

Verdere stappen

Nu de deuren geplaatst zijn, worden de wanden verder afgewerkt. Daarna worden alle elektromechanische onderdelen geïnstalleerd. Naast de 4 hoofddeuren, krijgt de sluis ook nog 2 middendeuren. Die zorgen ervoor dat bij het versassen van kleinere schepen, maar een deel van de sluis moet gebruikt worden.  Een echt technisch hoogstandje én waterbesparend dus onze nieuwe sluis. Eens de elektromechanische onderdelen geïnstalleerd zijn en getest zijn, wordt de sluis gevuld met water.

Vooraleer de nieuwe sluis in gebruik genomen kan worden, wordt ze nog uitgebreid getest en wordt de omgeving klaar gemaakt. Met onder andere geleidingswerk en bodembescherming voor en na de sluis kunnen de schepen vlot de weg naar de nieuwe sluis vinden.

De nieuwe sluis in cijfers

Het bouwen van een nieuwe sluis is niet alleen een heel proces, maar er wordt ook heel wat materiaal gebruikt. Wij hebben volgende cijfers alvast eens op een rijtje gezet voor jou:

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.