Datum
17/06/2020

De bouw van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie nadert stilaan zijn einde. Nog even geduld en ze kan open voor het verkeer! 

Momenteel werken we het lichtrooster in het midden van de brug af. Dit zorgt ervoor dat de ruimte onder de brug in de toekomst volop benut kan worden. Ook de stootranden en de leuningen, die zorgen voor een veilige oversteek, worden verder afgewerkt.

Klaarstomen voor gebruik

Eind juni krijgt de brug een asfalten wegdek aangemeten. Hiervoor moet het weer natuurlijk meezitten. Om deze toplaag volledig aan te brengen, voorziet de aannemer ongeveer een week. Wanneer het asfalt de tijd gekregen heeft om af te koelen, brengen we wegmarkeringen aan. Verder installeren we nog leuningen en brede fiets- en voetpaden langsheen de brug. Ook de wegborden krijgen een plaats.

Proef op de som

Voordat de nieuwe brug definitief open kan voor het verkeer, onderwerpen we ze naar goede gewoonte aan een stabiliteitstest. Op 6 en 7 juli laat de aannemer 24 volgeladen vrachtwagens aanrukken die hun gewicht over de brug zullen verdelen in zeven verschillende opstellingen. We meten alles op en na een positieve evaluatie kan de brug beginnen aan tientallen jaren dienst!

Tijdelijke brug en Trakelweg

De tijdelijke fiets- en voetgangersbrug over het kanaal blijft nog een tijdje in gebruik, ook nadat de nieuwe brug open kan voor het verkeer. We nemen deze later nog weg, maar weldra kan je je aangepaste en permanente route uitstippelen via de hoofdbrug. 

De Trakelweg blijft werfzone tot de omgeving afgewerkt is en dus kan je hier niet passeren. Dat doen we voor ieders veiligheid en een vlotte doorgang voor het werfverkeer.

 

Aandacht voor de omgeving

Aan weerszijden van de brug voorzien we mooi en fris groen. Aan de stationszijde leggen we nog een verbinding voor fietsers en voetgangers aan tussen het begin van de brug en het jaagpad, waarlangs je ook toegang hebt tot één van de trappen. Ook werken we hier tot eind september aan een bufferings- en infiltratievoorziening die hemelwater opvangt. Zo wordt de bodem gevoed en geven we nieuwe biotopen de kans om te floreren. Het natuurgebied wordt weer in ere hersteld en zelfs uitgebreid. De orchideeën, hagedissen en oorspronkelijke teelaarde (die zaden van lokaal groen bevat) krijgen hier opnieuw hun onderkomen. De volledige zone geven we in beheer aan Natuurpunt en zal exclusief bestemd zijn voor fauna en flora, en is dus niet toegankelijk.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.