Datum
17/12/2018

Sinds kort is waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv bezig met de aanleg van het betonnen brugdek voor de nieuwe brug in Ingelmunster over het kanaal Roeselare-Leie. Deze werken kennen vier grote fases en zouden tegen de zomer van 2019 klaar moeten zijn. De volledige brug moet klaar zijn tegen eind 2019.

 

De afgelopen weken werd de werf in Ingelmunster klaargestoomd voor de werken aan het betonnen brugdek van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie. Dit brugdek wordt vijftien meter breed ter hoogte van de landhoofden en negentien meter breed ter hoogte van de lichtstrook in het midden van de brug. Het brugdek vormt de basis voor het wegdek en de fiets- en voetpaden.

Wat houden deze werken in?

In totaal wordt er 1.400 kubieke meter beton aangebracht bovenop de staalstructuur van de brug. Dit gebeurt in vier fases, die elk eenzelfde opbouw kennen:

  1. De bekisting – een mal waarin het beton gegoten wordt – wordt bevestigd aan de bovenkant van de staalstructuur. Dat vraagt om een knap staaltje vakmanschap, want de bekisting wordt vastgemaakt op zeven meter hoogte.
  2. De wapening, die het betonnen brugdek extra stevigheid geeft, wordt op z’n plaats gelegd.
  3. Het beton wordt gegoten in de bekisting en heeft tijd nodig om uit te harden.

Daarna kan de aannemer starten met het volgende deel en worden deze drie stappen herhaald tot het brugdek vervolledigd is. De Vlaamse Waterweg nv verwacht dat de werken voor het brugdek tegen de zomer van 2019 klaar zijn.

Volgende stappen

Na de aanleg van het brugdek kunnen we starten met de laatste fase: de afwerking. Bovenop het brugdek komt het wegdek in asfalt. Ook de trappen die een vlotte toegang geven tot het jaagpad, worden geïnstalleerd. Tot slot worden de leuningen en wegmarkeringen aangebracht, en wordt de omgeving verder afgewerkt. Eind 2019 moet de brug volledig klaar zijn.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.