Datum
03/10/2021

Vandaag is een belangrijke mijlpaal voor de nieuwe brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem): het brugdek zal vakkundig op haar plaats worden gelegd. Eind oktober en midden november volgen dan de bogen van de brug.

Nood aan een nieuwe brug

De brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) had een te beperkte doorvaarhoogte voor de moderne binnenvaart. De Vlaamse Waterweg nv bouwt daarom sinds juli vorig jaar, in samenwerking met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem, een nieuwe, hogere brug. 

De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 99 meter lang en ongeveer 19 meter breed. Het ontwerp oogt slank en hedendaags.

“De nieuwe brug over de Leie tussen Ooigem en Desselgem maakt deel uit van het Europese binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Een belangrijk onderdeel van het project vormt de aanpassing van de Leie voor binnenschepen tot 4.500 ton. Met deze opwaardering willen we de binnenvaart nog sterker naar voor schuiven als duurzaam en efficiënt alternatief voor het wegvervoer”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Naast inzetten op meer binnenvaart, zetten we samen met de lokale besturen ook in op het verhogen van het fietscomfort en de veiligheid. Zo komt er een fiets- en voetpad aan beide buitenzijden van de brug en worden de jaagpaden onder de brug aangesloten op de wegenis, waardoor er een vlotte fietsverbinding ontstaat.”

Hier komt het brugdek!

De brug wordt in 3 delen ter plaatse gevaren. Begin deze week werd het nieuwe brugdek op een ponton geladen en richting Ooigem-Desselgem gevaren. Op het vaartraject passeerde de brug de nieuwe sluis van Sint-Baafs-Vijve. Een waar huzarenstukje, aangezien het brugdek breder is dan de sluiskolk. Om de sluisdoorvaart mogelijk te maken werd de brug op het ponton opgevijzeld zodat ze boven de sluiswand uitkwam. Daarna zette de brug koers richting haar eindbestemming.

Vandaag komt het brugdek aan in Ooigem-Desselgem en wordt het opgevijzeld en met behulp van enkele kamags, een soort rijdende karretjes, en lieren op haar definitieve locatie gelegd. Deze avond, omstreeks 23.00 uur, zal het brugdek zonder onvoorziene omstandigheden op haar plaats liggen.

Burgemeester van Wielsbeke, Jan Stevens, is bijzonder tevreden met deze nieuwe fase in de bouwwerkzaamheden: “Ik ga zeker eens een kijkje nemen hoe men dergelijke constructie op een vernuftige manier exact op haar plaats kan krijgen.”

“Met het brugdek komt de nieuwe ontsluiting van Desselgem stilaan dichterbij. Dat is niet alleen voor het doorgaand verkeer, maar zeker ook voor alle inwoners dichtbij de site een positief vooruitzicht”, zegt Philip Himpe, Schepen van Openbare Werken van stad Waregem.

Eind oktober en midden november volgen dan de andere onderdelen van de brug, namelijk de booggeboortes en de eigenlijke bogen van de brug. Daarna wordt de brug en de omgeving verder afgewerkt. Tegen het voorjaar van 2022 zal iedereen gebruik kunnen maken van de nieuwe Leiebrug.

Bekijk onderstaand de timelapse video's van de passage van het brugdek door de sluis van Sint-Baafs-Vijve en de plaatsing van het brugdek.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.