Datum
06/10/2020

De huidige brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) is te laag voor de moderne binnenvaart. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv bouwt daarom, in samenwerking met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem, een nieuwe, hogere brug. De aannemer is officieel gestart op woensdag 1 juli 2020, maar binnenkort gaan de werken echt van start. De inwoners van Wielsbeke en Waregem worden op 6 oktober alvast grondig geïnformeerd over de werken op een coronaproof infosessie.

De werken in Ooigem en Desselgem maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun geniet van de Europese Unie. Hiermee wil waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Om schepen met drie lagen containers door te laten, moeten bruggen een vrije doorvaarthoogte hebben van zeven meter. De huidige brug die Ooigem en Desselgem verbindt, is te laag en wordt dus vervangen door een nieuw en hoger exemplaar.

De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 99 meter lang en 19 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe Leiebrug komt op dezelfde locatie als de huidige brug, waardoor de impact op de omgeving beperkt is. Zo blijven alle woningen en een waardevol natuurgebied gevrijwaard. De kostprijs van de bouw van de nieuwe brug wordt geraamd op 6,6 miljoen euro. “De nieuwe brug tussen Ooigem en Desselgem is niet alleen een verbetering voor de scheepvaart en de mobiliteit, maar is vooral het resultaat van de goede samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, gemeente Wielsbeke en stad Waregem.” zegt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Regio West van De Vlaamse Waterweg nv.

Jan Stevens, burgemeester van de gemeente Wielsbeke “De hogere brug zal meer scheepvaartverkeer toelaten vlot onze regio te passeren, wat de lokale economie alleen maar ten goede komt. Door de aparte en brede fietsstroken zal ook de veiligheid van de zwakke weggebruikers gevoelig verbeterd worden."

Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken

Tijdens de werken, die ongeveer 1,5 jaar zullen duren, kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. De brug heeft een hellend vlak en geen fietsgeulen. Zo kan iedereen gemakkelijk met de fiets aan de hand over de brug. Deze tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug werd eind september geïnstalleerd.

Alternatieve routes voor weg- en recreatief verkeer

Aangezien de nieuwe brug op dezelfde locatie komt als de huidige brug, zal het verkeer vanaf 19 oktober tot het einde van de werken geen gebruik kunnen maken van de brug. Auto’s en ander wegverkeer kunnen omrijden via de Gentseweg, Expresweg, Ooigemstraat en de Wielsbeeksestraat.

Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de Munkenhofdreef. Het jaagpad langs de Leie wordt onderbroken dus fietsers kunnen rondrijden langs de Eerste Linie Regimentstraat en de Tweede Aardstraat.

Plannen voor nieuwe fietsbrug

De Vlaamse Waterweg nv investeert samen met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem ook in de recreatieve troeven van de Leie en haar omgeving. Met een nieuwe brug specifiek voor fietsers en voetgangers wordt de beleving van de Leievallei versterkt. Het ontwerp van de nieuwe fietsbrug is ondertussen afgewerkt. De brug wordt gebouwd ter hoogte van Beveren-Trakel in Waregem en de oude Leie-arm in Wielsbeke. De nieuwe brug wordt een stalen S-vormige brug met een overspanning van 59,5 meter. Het ontwerp is sober, maar harmonieus en vormt één geheel met de bomenrijen en het open Leielandschap. De brug krijgt betonnen aanloophellingen die naadloos zullen aansluiten op de bestaande jaagpaden aan beide zijden van de Leie.

Nog dit najaar zal De Vlaamse Waterweg nv de omgevingsvergunning voor de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug indienen. Daarna start de zoektocht naar een geschikte aannemer. Als alles goed verloopt, zullen de werken in de zomer van 2021 starten.

“De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie, niet in het minst met de ontdekking van de prachtige groenzone aan de overkant van de rivier.” aldus eerste schepen van stad Waregem, Rik Soens.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.