Datum
12/09/2022

In Moerbrugge is de vernieuwde Moerbrugsestraat officieel geopend. De werken vormen, na de aanleg van de nieuwe spoorwegbrug en het vernieuwen van de Stationsstraat, de laatste schakel in het veiliger en comfortabeler maken van de verbindingsweg tussen Moerbrugge en Oostkamp voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Tegelijkertijd werd samen met de provincie West-Vlaanderen gewerkt aan een veilige fietsverbinding voor de fietssnelweg F6 langs het jaagpad en voerde De Vlaamse Waterweg nv structurele onderhoudswerken uit aan de kanaalbrug.

Afgescheiden fietspaden, een veilige trage weg die de verschillende afdelingen van Vrije Basisschool De Vaart met elkaar verbindt, een vernieuwde rotonde die veiliger is voor fietsers en voetgangers, een heraangelegd kruispunt aan de Rivierstraat met voorsorteerstrook, een volledig nieuw wegdek in asfalt … De Moerbrugsestraat werd ingrijpend vernieuwd. De gemeente investeerde 1 miljoen euro (inclusief btw) om de belangrijke verbindingsweg tussen Moerbrugge en Oostkamp veiliger en comfortabeler te maken.

Tegelijkertijd werd samen met de provincie West-Vlaanderen, in het kader van het Fietsfonds, gewerkt aan de verbinding van de fietssnelweg F6 aan weerszijden van de brug. Fietsers en voetgangers steken nu de rotonde in twee richtingen over op een centrale plaats wat veel veiliger is. De provincie West-Vlaanderen investeerde 130.000 euro (inclusief btw) in dit project, 59.000 euro daarvan werd betaald door de Vlaamse overheid via het Fietsfonds.

Tijdens de werken van de gemeente en de provincie voerde De Vlaamse Waterweg nv structurele onderhoudswerken uit aan de kanaalbrug. De brug werd volledig gezandstraald en geschilderd. Er gebeurden enkele noodzakelijke, technische ingrepen en het oude wegdek werd vervangen door een nieuw wegdek met fietssuggestiestroken. De Vlaamse Waterweg nv investeerde 750.000 euro, waarvan 450.000 euro uit relancemiddelen voor de realisatie van fietsinvesteringen.

 

Anderhalve maand vroeger klaar dan voorzien

De grote werkzaamheden zorgden onvermijdelijk voor hinder in de buurt. De gemeente organiseerde een promotionele actie om de handelaars te ondersteunen en zette alles op alles om de werken te coördineren en de buurtbewoners goed te informeren. De werken gingen eind februari van start en werden afgerond voor het bouwverlof, anderhalve maand vroeger dan voorzien. Tijdens de officiële opening ontvangen de 24 winnaars van de Shop & win-actie hun prijs.

In het najaar staan nog de aanplantingen en de installatie van de lichtarmaturen op het programma. Nu alle werken in Moerbrugge (bijna) klaar zijn, wordt de zone 30 in het centrum van Moerbrugge, na goedkeuring door de Gemeenteraad op donderdag 15 september, uitgebreid naar het laatste stukje van de Patersonstraat, de rotonde, de Sint-Godelievestraat, de Oostdijk, de Kattestraat (die als fietsstraat behouden blijft), de Valentijn Hennemanstraat, de Koestraat, de Weidetraat en de Legeweg (tussen de Valentijn Hennemanstraat en de Kattestraat).

  “Trots op het eindresultaat”

Burgemeester Jan de Keyser: “Blij en opgelucht klinken we vandaag samen met de buurtbewoners op het einde van de werken. Trots op het eindresultaat: een veiligere verbinding tussen Oostkamp en Moerbrugge voor schoolkinderen, fietsers, voetgangers en andere weggebruikers. Het was een ongelofelijke kans om alle werken die in het voorjaar uitgevoerd zijn, te kunnen combineren. Door goed weer, hard werk en zorgvuldige opvolging hebben we bovendien de uitvoeringstermijn kunnen inkorten. Ik wil alle buurtbewoners en handelaars bedanken voor hun begrip en geduld tijdens deze ingrijpende werken.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “In dit project komen vele partners samen en hebben we door samen te werken een mooi resultaat opgeleverd voor de vele actieve weggebruikers in de regio. We willen meer mensen op de fiets maar dan moeten we ervoor zorgen dat er veilig en comfortabel gefietst kan worden. Daarom blijven we met Vlaanderen investeren. Deze legislatuur voorzien we meer dan 1 miljard euro voor fietsinfrastructuur.”

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe: “Tot voor kort maakten veel fietsers en voetgangers geen gebruik van de rotonde en staken ze over aan de brug. De realisatie van de veilige fietsoversteek op de fietssnelweg F6 tussen Brugge en Gent biedt een antwoord op deze onveilige situatie. Zo werken we steeds verder aan een veilig netwerk van fietssnelwegen in onze provincie. Dit project is een belangrijke stap in de goede richting.”

Afdelingshoofd Lieven Dejonckheere van De Vlaamse Waterweg nv: “De Moerbruggebrug werd gebouwd eind jaren ’80 en wordt intensief gebruikt. Door de uitgevoerde grote onderhoudswerken kunnen weggebruikers ook in de toekomst vlot en veilig over de brug. De goede samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, de gemeente en de provincie verzekerde een vlotte fasering van alle werken. Het eindresultaat mag gezien worden.”

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.