Datum
31/01/2020

Vorig jaar ondertekenden Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk het Grensleie-Verdrag. Dit verdrag maakt de opwaardering van de Grensleie, tussen Deûlémont en Menen, mogelijk. Ook de bijhorende Franse en Waalse vergunningen voor de geplande opwaardering van de Grensleie zijn ondertussen afgeleverd. Onze Waalse collega’s zijn ondertussen gestart met de opwaardering van de Grensleie in Komen.

Net zoals de Leie, wordt de Grensleie, tussen Deûlemont en Menen, aangepast voor de schepen van een klasse Vb. Dat zijn schepen die 190 meter lang en 11,4 meter breed zijn. Deze schepen kunnen tot 4.500 ton en drie lagen containers goederen vervoeren, wat zoveel is als 220 vrachtwagens.

Aanpassingen van de Grensleie

Begin januari zijn onze Waalse collega’s gestart met het aanpassen van de Grensleie ter hoogte van Komen. Om de scheepvaart van de toekomst vlot te laten doorvaren, zijn diverse aanpassingen nodig. Zo moet de diepte en breedte van de rivier aangepast worden. Daarnaast wordt de vaarweg tussen de brug van Komen en de grens met de stad Wervik deels verplaatst. De huidige bocht in de Grensleie maakt het namelijk voor grotere, lange schepen moeilijk om te varen en wordt dus aangepast.

Meer dan binnenvaart

Tegelijkertijd met de werken aan de vaarweg wordt er bij onze Waalse collega’s ingezet op stadsvernieuwing en recreatie. Er wordt een nieuwe weg aangelegd die de industriële zone van Komen zal verbinden met de industriële zone van Neerwaasten. Zware vrachtwagens vermijden zo het centrum van de stad. Daarnaast wordt er  langs de Grensleie een nieuw jaagpad aangelegd en creëren ze een gloednieuw stadspark van wel 6 hectare in het centrum van Komen. Naast het stadspark voorziet Wallonië nog meer groen. De zone die vrij komt tussen de huidige Grensleie en het nieuw aangelegde tracé wordt ingericht als een weiland.

Ook de pleziervaart wordt niet vergeten, want er werd reeds een aanlegsteiger voor pleziervaart en een slipway om boten in het water te laten, gebouwd.

De werken in Komen zullen vermoedelijk in 2022 klaar zijn.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.