Datum
24/09/2021

Op 15 september 2021 organiseerden we samen met het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en het stadsbestuur van Deinze en Zulte een digitale infosessie. We gaven er uitleg over de kalibreringswerken aan de Leie tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) en de aanleg van 500 ha natte, terrestrische natuur die gerealiseerd wordt in de Leievallei tussen Deinze en Wervik.

Recent liep het openbaar onderzoek van De Vlaamse Waterweg nv in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag voor de kalibreringswerken aan de Leie tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke). Deze werken maken deel uit van het project Seine Schelde Vlaanderen en vallen onder het luik ‘binnenvaart’. Binnen deze werken verdiept en verbreedt De Vlaamse Waterweg nv de Leie binnen het openbaar domein. Ook krijgt de natuur opnieuw alle kansen door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het (her)aankoppelen van Leiemeanders.

Daarnaast is er de aanleg van 500 ha natte, terrestrische natuur die gerealiseerd wordt in de Leievallei tussen Deinze en Wervik. De werken maken ook deel uit van het project Seine Schelde Vlaanderen en vallen onder het luik ‘rivierherstel Leie’. Het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) is trekker voor dit project, hierbij ondersteund door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor wat betreft de benodigde grondverwervingen.

Beide projecten bevinden zich dus in dezelfde zone, maar hebben verschillende doelstellingen. Omdat we vernomen hebben dat er heel wat vragen over deze projecten zijn, organiseerden we een digitale infosessie. Sessie gemist? Geen probleem, herbekijk hem hier!

Ook de presentatie die gegeven werd tijdens het digitaal vragenuurtje is apart te bekijken en vind je hieronder.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.