Datum
30/01/2019

De Leiewerken in Harelbeke zijn al een tijdje in uitvoering en worden eind dit jaar volledig afgerond. Momenteel bouwen we de definitieve stuw en werken we verder aan de wegenis en riolering in de Twee-Bruggenstraat.

Een nieuwe, energieneutrale stuw

De nieuwe sluis is in maart 2018 in gebruik genomen en de tijdelijke sluis is ondertussen volledig afgebroken. De definitieve stuw is ondertussen geplaatst. De plaatsing van de turbines is momenteel bezig. Deze turbines zullen energie opwekken om de nieuwe stuw en sluis op een energieneutrale manier te laten functioneren.

Om wateroverlast tijdens de werken te vermijden, werd een tijdelijke stuw op het Moleneiland gebouwd. De stalen onderdelen van deze tijdelijke stuw worden hergebruikt in de nieuwe stuw. De onderdelen worden verplaatst van zodra de betonconstructie van de nieuwe stuw klaar is. Momenteel is er al 1 stuwsegment verplaatst van de tijdelijke naar de definitieve stuw. Het andere segment wordt in de loop van de komende maanden geplaatst. Daarna wordt de be­tonnen constructie van de tijdelijke stuw afgebroken.

Herinrichting van het Moleneiland

Naast de werken aan de stuw, zijn ook de voorbereidende werken gestart voor de bouw van de vispassage op de tip van het Moleneiland. Om het eiland vlot bereikbaar te maken, wordt er eveneens een beweegbare fietsers- en voetgangersbrug gebouwd ter hoogte van de Bloemmolens, de ‘Bloemmolenbrug’. De stalen onderdelen van de brug worden momenteel gebouwd in het staalatelier van de aannemer.

Een vernieuwde stadsomgeving

 

Naast heel wat infrastructurele werken, passen we ook de oevers van de Leie aan. De installatie van het warmtenet is volop bezig in de Twee-Bruggenstraat en er wordt verder gewerkt aan de wegenis en riolering.  Na de werken wordt de Twee-Bruggenstraat veel groener en krijgt ze een promenade langs de Leie.

In de Vrijdomkaai zijn de meeste werken al achter de rug. Daar worden de laatste onderdelen zoals zitbankjes en leuning geïnstalleerd. In de vernieuwde Vrijdomkaai blijft er ruimte om te parkeren tussen de bomen. Door de verlaagde kade brengen we ook hier de Leie een stuk dichterbij.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.