Datum
14/07/2020

De scheepvaart van de toekomst. Daar maakt Menen zich klaar voor, met hulp van De Vlaamse Waterweg nv. Als onderdeel van het internationale binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen - dat de waterweg tot een volwaardig alternatief voor goederentransport op de weg maakt. Tegelijk zorgen de Leiewerken ook in Menen dat de hele omgeving van de waterweg herleeft. Er komen twee nieuwe bruggen en de Leie-oevers ondergaan een totale metamorfose met een nieuw gezicht voor de stad als resultaat. Met de Leiewerken wordt Menen opnieuw een stad aan het water.

Deze zomer lanceren De Vlaamse Waterweg nv en de stad Menen een oproep naar de Menenaar om via een digitale bevraging nog een laatste keer mee te denken met de ontwerpers en over wat er in tussentijd kan gebeuren op de braakliggende terreinen na de sloop.

Wat? Naast de hogere en open brug in het centrum en de gloednieuwe fiets- en voetgangersbrug aan het Barakkenpark, worden beide oevers in een fris, groen jasje gestoken.

 • Aan de kant van de Noordkaai bijvoorbeeld komt zo’n stuk nieuw openbaar domein tussen de aanloophellingen van de brug in de Rijselstraat te liggen. Op dit moment liggen nog niet alle details vast, dat wordt samen met wie de vragenlijst invult en de partners verder bepaald.
 • Aan de overkant, op de zuidelijke oever, zal de bouw van nieuwe kaaimuren eveneens zorgen voor een nagelnieuw openbaar domein. We werken daarbij naar een brede openbare kade met een groen karakter waarop het aangenaam toeven is. Nieuwe mogelijkheden voor beleving zijn prioriteiten binnen deze Leiewerken. Her en der zullen rustpunten komen, ware eilanden van onthaasting.

Waarom? Dankzij de Leiewerken in Menen kunnen grotere schepen hier weldra vlot en veilig voorbijvaren; van en naar Parijs. In dit project krijgen niet alleen de waterwegen, maar ook de omgeving veel aandacht. Een complete en duurzame transformatie van de Leie-omgeving in Menen is het plan. De Vlaamse Waterweg nv en de stad maken het in de toekomst een pak aangenamer om in Menen te wonen, werken of winkelen langs de Leie.

Wanneer?

 • Zomer 2020: aanvraag omgevingsvergunning en openbaar onderzoek fiets- en voetgangersbrug
 • Herfst 2020:
  • start sloop panden
  • ontwerp centrumbrug (Rijselstraat) en omgeving klaar. Start milieu-effecten onderzoek (MER). Deskundigen bestuderen de impact op de bodem, lucht, mobiliteit, erfgoed, fauna en flora, ... tijdens en na afloop van de werken.                
 • Herfst 2021:
  • start werken fiets- en voetgangersbrug
  • tijdelijke invulling braakliggende terreinen centrumzone
 • Lente 2022: start werken centrumbrug en Leie-oevers

Waar?  Op de foto hieronder kan je de nieuwe brug in het centrum, de fiets- en voetgangersbrug aan het Barakkenpark situeren en de ontwikkelingen aan de Leie-oevers

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.