Datum
05/12/2018

De bouw van de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve is volop bezig. Momenteel is de aannemer bezig met het plaatsen van damplanken voor de bouwkuip van de nieuwe sluis. Er is een massief object onder water dat verwijderd moet worden. We geven je graag meer informatie mee over de precieze werken.

Obstakels onder water

Momenteel werkt de aannemer vooral in de zone tussen de nieuwe en de bestaande sluis. Voor er kon gestart worden met het inbrengen van damplanken werd er eerst een betonnen plaat onder water verwijderd. Deze plaat is ondertussen verwijderd en de aannemer is gestart met het intrillen van nieuwe damplanken. Bij het intrillen is er vastgesteld dat er zich nog een tweede, massief object bevindt onder de eerste betonnen plaat.

Verwijderen vanop het water

Doordat het object te diep in het water ligt, kan de aannemer dit niet verwijderen vanop het land. Er wordt een ponton op het water gelegd voor de bestaande sluis. Vanop dit ponton zal dan het massief verwijderd worden.

Werken van zaterdag op zondag

Aangezien het ponton voor de sluis ligt, moet er gewerkt worden wanneer er geen scheepvaart is. De werken worden dus noodgedwongen uitgevoerd in het weekend van 8 en 9 december 2018. Er wordt van zaterdagavond 18.00 u gewerkt tot zondagochtend 10.00 u en vanaf zondagavond 18.00 u tot maandagochtend 6.00 u.

De geluidshinder die de werken met zich meebrengen, zal beperkt zijn, aangezien de werken onder water plaatsvinden.

Onderdeel van Europees binnenvaartproject

Seine Schelde Vlaanderen is een grootscheeps binnenvaartproject van De Vlaamse Waterweg nv, dat steun geniet van de Europese Unie. Het project wil van de binnenvaart een volwaardig alternatief maken voor goederenvervoer op de weg. De Europese waterwegen moeten verder uitgebouwd worden om schepen met een groter laadvermogen een vlotte doorgang te verlenen tussen Seine en Schelde. De huidige sluis in Sint-Baafs-Vijve is te klein en dus moet er een nieuwe sluis gebouwd worden.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.