Datum
03/06/2022 t.e.m. 03/06/2025

Het stadsbestuur van Waregem en De Vlaamse Waterweg nv maken werk van de herinrichting van het barrageplein in Sint-Eloois-Vijve. De site Waregem-Barrage maakt deel uit van de Leiewerken tussen Sint-Baafs-Vijve en de sluis van Harelbeke, binnen het project Seine Schelde Vlaanderen. Tijdens deze werken worden niet alleen de Leie en haar oevers aangepast, maar zal dus ook het barrageplein aangepakt worden. Zo geven we het water opnieuw een centrale rol in het publieke leven. De waterkant is immers een uitstekende plek om tot rust te komen of actief bezig te zijn.

De inrichtingsplannen voorzien in de ombouw van de oude industriële site van Waregem-Barrage tot een aangename verblijfsplek aan het water. In het verlengde van de promenade naar de kerk van Sint-Eloois-Vijve wordt een plein aangelegd met verlaagde Leieboorden. “De centrumvernieuwing van Sint-Eloois-Vijve was sowieso al een geslaagd project. De verlaagde Leieboorden geven echter nog een extra dimensie en maken het helemaal af”, zegt Waregems schepen Rik Soens. Er is naast het nieuwe plein een ruime parkzone voorzien die polyvalent kan worden ingezet voor verschillende evenementen aan het water.

Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv benadrukt de samenwerking met de stad Waregem: “Vandaag liggen de plannen voor de nieuwe zone voor en kunnen de stappen naar realisatie verder vorm krijgen. Stad Waregem en De Vlaamse Waterweg zullen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

De kostprijs van het project wordt geraamd op 4,8 miljoen euro en wordt een gedeelde financiering tussen De Vlaamse Waterweg nv en de stad.”

Daarnaast zet De Vlaamse Waterweg nv in op het verbeteren van de fietsverbindingen op de rechteroever van de Leie en het wegwerken van de missing link in de jaagpadverbinding tussen Waregem en Zulte, langs de oude Leie-arm. De studiefase hiervoor wordt dit jaar afgerond en ingepland voor realisatie na 2023.

Deel van een groter geheel

De werken aan Waregem-Barrage zijn een onderdeel van de Leiewerken die kaderen in het project Seine Schelde Vlaanderen. De Leie wordt aangepast om in de toekomst binnenvaartschepen met een laadvermogen tot 4.500 ton en drie lagen containers te laten varen van onze Vlaamse havens tot Parijs. Eén zo’n schip haalt in één klap 220 vrachtwagens van de weg. Daarnaast zorgen we er met het project voor dat de waterbeleving langs de Leie verhoog en meer mensen langs de jaagpaden kunnen  fietsen of kunnen genieten van de natuurlijke omgeving van de waterweg”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.