De nieuwe Vrijdagmarkt in Wervik is afgewerkt en wordt vandaag opengesteld. De aanleg van het plein maakt deel uit van de Leiewerken in Wervik. In het kader van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen werd niet alleen de waterweg aangepast en de brug vernieuwd, maar ook de Leie kreeg een centrale rol in het centrum van Wervik.

Ontmoetingsruimte in open lucht

De nieuwe Vrijdagmarkt in Wervik is klaar en wordt vanaf maandag 4 december 2017 opengesteld. De Vrijdagmarkt  is heel wat groter geworden en biedt een vrij zicht op de prachtige Middeleeuwse kerk. Het plein is getransformeerd tot een echte ontmoetingsruimte met veel plaats voor ontspanning,  verschillende groenzones en zitbanken. Daarnaast is er ook rekening gehouden met een vlotte bereikbaarheid van het centrum en bijhorende parkeermogelijkheden. Op het plein zelf zijn er 16 parkeerplaatsen aangelegd. Deze plaatsen liggen dicht bij de straat en bij de handelaars om de toegankelijkheid zo hoog mogelijk te houden.

“Vlaanderen investeert volop in de waterwegen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Veel steden en gemeenten zijn ontstaan rond het water, maar hebben zich later afgekeerd van dat water. We gingen leven met onze rug naar de waterweg. Nu keren we steeds meer terug naar het water. De Leie wordt in de toekomst een echte watersnelweg, maar rond de Leie zal het ook aangenaam leven zijn.”

Einde van de Leiewerken in zicht

Met de afwerking van de Vrijdagmarkt is het einde van de Leiewerken in Wervik op Vlaamse oever in zicht. In de loop van de komende maanden volgen nog enkele laatste afwerkingen. Op het vernieuwde plein worden onder andere nog de groenzones ingezaaid en de 2 grote bomen worden nog geplant. De Leiewerken in Wervik maken deel uit van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Het project wil van de binnenvaart een volwaardig alternatief maken voor goederenvervoer op de weg. Minder verkeersdrukte, meer veiligheid en een schoner milieu zijn het resultaat.

Werken op Franse oever

Momenteel wordt er volop verder gewerkt aan de voetpaden op de Franse oever. Voor de werken aan de kaaimuren aan Franse kant opwaarts de brug is het nog even wachten op de nodige vergunningen. De werken zullen ten vroegste in de tweede helft van 2018 starten.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.