Datum
07/02/2020

Op 26 september 2019 - de Dag van de Binnenvaart - gingen we op zoek naar schippersvrouwen met een hart voor de Vlaamse binnenvaart. Zo kruisten we het pad van Sandra Goedgezelschap. Sandra vaart al sinds haar achttiende mee met haar man. Maar zelfs vóór ze de liefde vond op het water, was deze vrouwelijke schipper in de wieg gelegd voor een leven weg van wal.

Dag Sandra. Hoe ben je in de schipperswereld beland?

Sandra: “Ik heb het schippersvirus van thuis uit meegekregen en werk al ongeveer dertig jaar op het water. Mijn ouders zijn gepensioneerde schippers, mijn schoonouders zijn schippers … Ik ben erin groot geworden en heb zo ook mijn man leren kennen. Ze zeggen soms dat het hier een echte mannenwereld is, maar dat is eigenlijk niet waar. Je doet het samen als man en vrouw of als gezin.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

Sandra: “De wekker gaat elke dag af om halfzes. Om zes uur beginnen we eraan. Rond de middag doe ik meestal wat onderhoud aan het schip of neem ik het roer over van mijn man wanneer hij bezig is met een onderhoud. Zo wisselen we af tussen varen en alle andere taken die erbij horen op een binnenschip.”

Wat is het grootste voordeel van je leven als binnenschipper?

Sandra: “Het grootste voordeel van het leven als binnenschipper? Ik woon op mijn werk en heb dus geen woon-werkverkeer om me druk over te maken. Elke dag is anders en we bevinden ons ook telkens in een ander ‘decor’. Dat zorgt ervoor dat het nooit gaat vervelen op het water.”

Zijn er ook nadelen?

Sandra: “Het grootste nadeel is dat afspraken maken soms iets moeilijker verloopt. Afspreken met vrienden of eens naar de dokter gaan is niet zo evident voor ons. Maar ik zou het schippersbestaan voor geen geld ter wereld willen ruilen. Je moet er volledig voor gaan, want het is een compleet ander bestaan dan dat van mensen aan wal. Er moet hard gewerkt worden, maar het is een mooi, vrij leven!”

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.