Datum
07/02/2020

Met zijn motorjacht Figaro verzorgt Bart Ghillemyn sinds 2006 rondvaarten op de Toeristische Leie en de Leie. Meestal heeft hij een tiental passagiers aan boord: toeristen, maar ook familie- en vriendengroepen en zelfs teambuilders. Op de Leie passeert hij daarbij regelmatig de aanlegsteiger in Machelen (Zulte), die werd aangelegd in de kleurrijke stijl van kunstenaar Roger Raveel.

Dag Bart. Wat vind je van de nieuwe steiger en hoe verschilt hij van de andere?

Bart: “De aanlegsteiger in Machelen is een mooie verwezenlijking die prima is gebouwd om er met kleinere vaartuigen aan te meren. Uiteraard is deze steiger ideaal als je een bezoekje wilt brengen aan het Roger Raveelmuseum, dat er op wandelafstand vandaan ligt. De steiger is immers een eerbetoon aan hem. Bij het passeren krijg ik regelmatig de vraag wat het kunstwerk precies voorstelt, want de felle kleuren roepen bij veel mensen vragen op. Die beantwoord ik met plezier.”

Wat kan er volgens jou nog beter aan de vaarweg of infrastructuur?

Bart: “Wat ik zelf graag zou zien, zijn ankerboeien in de zones waar de Leie breed is en de kanten minder diep zijn. Het zou heerlijk zijn om midden in de natuur te kunnen dineren of overnachten terwijl het schip veilig vastligt! En er mag wat mij betreft ook strenger opgetreden worden tegen het veroorzaken van golfslag van grotere schepen die snel voorbijvaren. Respect is zeer belangrijk op het water.”

Wat is er wel al verbeterd de afgelopen jaren?

Bart: “Het valt me op dat onze waterwegen er jaar na jaar properder bij liggen. Ik weet nog goed dat ik tijdens de eerste zes jaar van mijn activiteiten maar liefst drie fietsen in mijn schroeven heb gehad. Nu is dat eerder een uitzondering.”

Wordt jouw job soms geen routine? Wat maakt het zo plezant voor jou?

Bart: "Zoals in elke job – zelfs een seizoensgebonden job zoals die van mij - is het een stukje routine. Maar dat er altijd nieuwe mensen meevaren houdt het boeiend én zorgt voor het ontstaan van spontane vriendschappen. Dat motiveert mij elke dag opnieuw.”

Wat is jouw favoriete plekje langs de Leie?

Bart: “De aanlegsteiger van Sint-Martens-Latem is mijn favoriete plek. Op zonnige dagen spot je hier een mooie mix van fietsers, wandelaars en bootjes die aanmeren aan de prachtige steiger, die trouwens altijd goed onderhouden wordt. Als de zon schijnt, staat Ronny paraat met zijn ijsjeswagen. Dat maakt het extra gezellig.”

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.