Datum
31/10/2019

Op 2 augustus demonteerden onze Waalse collega’s de Pont des Trous in Doornik. Die afbraak van de middeleeuwse waterpoortbrug weekte heel wat emotie los bij inwoners en historici. Gelukkig zullen de herkenbare, gotische bogen binnen twee jaar weer trots boven de Schelde prijken. De middelste boog zal hoger en breder zijn dan oorspronkelijk, zodat moderne binnenvaartschepen er onderdoor zullen kunnen. Al de rest herrijst zoals het was, inclusief de originele vorm van de stenen.

Hoe dramatisch de vallende stenen en de gehavende bogen er ook uitzagen, 25% van de stenen zijn intact gerecupereerd. Voor de andere stenen die bij de heropbouw gebruikt zullen worden, zocht en vond het Agence Walonne du Patrimoine een steensoort met exact dezelfde samenstelling dan de middeleeuwse stenen. Archeologisch onderzoek leerde namelijk dat de brug in 1946 uit dezelfde steensoort uit dezelfde groeve heropgebouwd is geweest. Handwerkers zullen de nieuwe stenen zodanig houwen en beitelen dat ze identiek zijn aan de oude stenen.

Militair bouwwerk uit 13e eeuw

Dat is namelijk wettelijk verplicht, want de Pont des Trous is een beschermd monument. De oorspronkelijke Waterpoortbrug dateert uit de 13e eeuw. Destijds fungeerde de brug als militair bouwwerk. Soldaten bewaakten er de stadsingangen en ook tollenaars gebruikten ze om tol te heffen. In 1940 bliezen terugtrekkende Engelsen ze op tijdens WO II. Bij de reconstructie in 1946 ging het overgrote deel van de middeleeuwse stenen al verloren.

Net als de brug, behouden de kaaimuren en de directe omgeving in het vorige maand vrijgegeven ontwerp hun middeleeuwse look. Het stadsbestuur maakt van de noodzakelijke modernisering van de Schelde gebruik om de waterkantzone te vernieuwen. In die gezellige binnenstad zal de geschiedenis nog steeds voel- en zichtbaar zijn. Net als op de oude, zal wie de nieuwe brug oversteekt een prachtig uitzicht op de Schelde hebben. Met de schietgaten en ambachtelijk gemaakte stenen waan je je zo een middeleeuwse stadswachter.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.