Datum
18/05/2021

Op dinsdag 18 mei bezocht Vlaams minister Lydia Peeters de Leiewerken in Menen. Aan de braakliggende terreinen in de Barakkenwijk huldigde ze de eerste definitieve ontwerpbeelden in die aan de gesloopte zones in de Rijselstraat zullen blijven staan.

Afgelopen maanden is er veel gesloopt en heeft het centrum van Menen plaats gemaakt voor de Leiewerken. Nu is ook het definitieve ontwerp voor de centrumbrug en de nieuwe publieke ruimte aan beide Leie-oevers klaar. Het resultaat van een intensieve samenwerking De Vlaamse Waterweg, de studiebureaus SBE, Omgeving en Ney & Partners en de stad Menen. De ontwerpers hielden rekening met de ruim 500 Menenaars die afgelopen jaren hebben meegedacht. Er zal veel groen en ruimte zijn voor lopers, fietsers en wie wil ontspannen aan de Leie-oevers. Er zijn rustpunten en uitkijkpunten langs het water met verfrissende waterelementen en schaduwrijke bomen.

Definitief ontwerp in de kijker

In de Barakkenwijk zijn de definitieve ontwerpbeelden in reclamebordformaat te zien in de Rijselstraat en op de braakliggende terreinen. De twee zones aan de overkant zullen volgen, nadat de afbraakwerken deze zomer klaar zijn. Op die manier kan De Vlaamse Waterweg nv het finale ontwerp op een veilige manier tonen aan de buurt of voorbijgangers. Samen vormen ze een route langs de braakliggende terreinen waar je op zes locaties beelden ziet die als vensters fungeren voor die plek in de toekomst. 

“Wie in Menen woont, werkt, winkelt of er langs het jaagpad fietst, kan er niet naast kijken: Het einde van de eerste afbraakwerken is in zicht. Via grote toekomstbeelden op het terrein krijg je al een idee van hoe het er gaat uitzien. Met de tijdelijke invulling van de braakliggende terreinen die De Vlaamse Waterweg mee mogelijk maakt, wordt de vrijgekomen ruimte ook een beetje tastbaar.” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). “Met dit voorproefje van het nieuwe Menen aan de Leie tonen we dat de Leie werken zoveel meer zijn dan investeren in vrachtvervoer via het water of nieuwe bruggen bouwen tussen wijken. Het is ook meewerken aan de toekomst van de stad en in tussentijd zorgen voor een bruisende zomer.”

Virtuele rondleiding en vragenuurtje

Tijdens een digitaal infomoment konden buurtbewoners en betrokken als eerste het toekomstige centrum van Menen virtueel bezoeken. Ze kregen een woordje uitleg van de ontwerpers van het bureau Omgeving en de projectingenieur van De Vlaamse Waterweg nv over het definitieve ontwerp en het verdere verloop van de Leiewerken. In het tweede deel van het digitale infomoment blikte schepen van de Leiewerken Mieke Syssauw alvast vooruit naar de invullingen.

Vooruitblik naar de tijdelijke invulling

Deze zomer zal er heel wat te beleven zijn op de terreinen die De Vlaamse Waterweg nv tijdelijk ter beschikking stelt. Zo komt er aan de Oostkaai een speel- en beweegruimte en een tijdelijke parkeerplek tussen de Demeystraat  en de Halewijnstraat ter hoogte van de Rijselstraat. De vrijgekomen terreinen aan de Westkaai worden voorlopig als graszone ingezaaid en zullen kunnen ingezet worden als open ontmoetingsruimte. 

Aan de Sluizenkaai zal ruimte gemaakt worden voor erfgoed en spelen in gecontroleerd verwilderd groen. De zone die het laatst klaar zal zijn aan de Noordkaai wordt omgetoverd in een mountainbike oefenterrein. Een definitieve planning en meer details zullen in de loop van juni 2021 verschijnen.

Schepen Mieke Syssauw van de Stad Menen bevoegd voor de Leiewerken: “Nu het einde van de eerste fase van de sloopwerken nadert, maken wij ons op voor een boeiende zomer met leuke tijdelijke invullingen op de vrijgekomen ruimtes langs de Leieboorden. Meer info hierover volgt binnenkort in aanloop naar ons zomerprogramma Boulevard Solar. Ondertussen kijken we uit naar de volgende stappen in het project van de eeuw: de omgevingsvergunning van het project voor de nieuwe brug wordt voor de zomer ingediend en in het najaar wordt gestart met de bouw van de fietsers- en voetgangersbrug.”

Verloop van de ‘werf van de eeuw’ 

Nu het definitieve ontwerp voor de Leiewerken in het centrum van Menen klaar is, start deze zomer het traject om een omgevingsvergunning aan te vragen waar ook een openbaar onderzoek bij hoort. De eigenlijke Leiewerken in het centrum starten pas ten vroegste in de tweede helft van 2022.
Ter hoogte van het Barakkenpark komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Daarvoor is ondertussen de  omgevingsvergunning verleend en zal een aannemer worden aangesteld. De werken aan deze fiets- en voetgangersbrug starten deze winter en zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

De werken in Menen moeten afgerond zijn in 2026.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.