Datum
09/06/2023

Eind november 2021 verdween de oude brug tussen Bissegem en Marke in Kortrijk en maakte ze plaats voor een gloednieuw hoger exemplaar. Vanaf maandag 12 juni stelt De Vlaamse Waterweg nv de nieuwe stalen Leiebrug open voor het verkeer.

Met dit project versterken we tegelijk twee alternatieven voor het wegvervoer. Het vrachtvervoer kan makkelijker via het water en de actieve weggebruiker kan dankzij een afgescheiden fiets- en voetpad veilig en comfortabel over het water. Zo dragen we bij aan de scheepvaart van de toekomst en maken we het voor fietsers aangenamer om te pendelen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De oude brug was te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst. De nieuwe brug is een vaste brug met een lengte van 80 meter en een breedte van ongeveer 20 meter waarbij schepen met drie lagen containers zonder problemen onderdoor kunnen varen.

Zo bieden we de scheepvaart nieuwe mogelijkheden en versterken we het Europese binnenvaartnetwerk. De nieuwe brug biedt ook voordelen voor de weggebruikers. Met een afgescheiden fiets- en voetpad van 3,55 meter breed wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler. De fiets is namelijk populairder dan ooit en ook door te investeren in veilige comfortabele bruggen zoals in Kortrijk, hopen we een extra boost te geven aan het fietsverkeer”, zegt minister Peeters.

Vlaanderen investeerde 9,258 miljoen euro (excl. BTW) in de bouw van deze nieuwe brug. De werken worden uitgevoerd door de TM Jan De Nul  – Aelterman – Stadsbader en kaderen binnen het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

Verkeerssituatie na openstelling nieuwe brug

Vanaf maandag 12 juni kan je opnieuw met de auto vanuit Bissegem naar Marke rijden. Komende van Marke is er net over de brug  een halve knip. Die maatregel verplicht het doorgaand verkeer, zonder bestemming in Bissegem, een andere route te kiezen ten voordele van de leefbaarheid en verkeersveiligheid van de 1000 fietsers, 500 schoolgaande kinderen én ouderen die dagelijks gebruik maken van de Driekerkenstraat.

Fietsen op jaagpad binnenkort mogelijk

De huidige fietsomleiding langs het jaagpad blijft voorlopig behouden. De Vlaamse Waterweg moet eerst nog enkele technische werken uitvoeren tussen de R8-brug en de nieuwe Leiebrug. Onder meer de afbraak van de tijdelijke fietsbrug zorgt in die omgeving voor hinder. Dit heeft enkele gevolgen:

  1. Het fietstraject langs de Leie Wevelgem – Kortrijk en omgekeerd doe je zoals de voorbije 2 jaar via de Pastoor Sterckstraat – Remi Vermandelestraat en de Vrije-Aardstraat.
  2. Fiets je van Marke richting Wevelgem, dan kan je enkel via de Remi Vermandelestraat – Pastoor Sterckstraat het jaagpad bereiken.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.