Datum
28/09/2018

Op maandag 15 oktober 2018 start het openbaar onderzoek rond de effectenstudie voor het verruimen van de Grensleie. Deze verruiming vormt een belangrijke schakel in het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

Op maandag 15 oktober 2018 start het openbaar onderzoek rond de effectenstudie voor het verruimen van de Grensleie. Deze verruiming vormt een belangrijke schakel in het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

De Grensleie is een deel van de Leie, dat de grens vormt tussen Vlaanderen en Frankrijk. De rivier loopt in Vlaanderen langs Menen, Wervik, Wervicq-Sud, Halluin en Bousbecque helemaal tot in Deûlemont in Frankrijk. Aangezien dit deel van de Leie over de landsgrenzen heen loopt, is er een speciaal verdrag opgesteld voor de aanpassingen en het onderhoud van de rivier. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Frankrijk zetten zich samen in om te investeren in de binnenvaart van de toekomst.

De effectenstudie is uitgevoerd door onze Franse partners, Voies Navigables de France (VNF) en gaat over de verdieping en verbreding van de Grensleie.  Wanneer grote infrastructuurwerken worden gepland, moet tijdens de voorbereidende fase een effectenstudie worden opgesteld. Dat is een uitgebreid verslag over de verwachte gevolgen van de geplande werken voor mens, natuur en landschap. 

Het openbaar onderzoek over deze studie loopt van maandag 15 oktober 2018 tot en met vrijdag 16 november 2018. De documenten kunnen ingekeken worden in het gemeentehuis/stadhuis van Bousbecque, Komen, Deûlemont, Halluin, Warneton en Wervicq-Sud. De documenten kunnen ook online  geraadpleegd worden, op de website van de overheidsdiensten van het departement Nord, via: http://www.nord.gouv.fr/Politiques-publiques/Environnement/Information-et-participation-du-public/Declarations-d-utilite-publique.

Wie bijkomende uitleg wil, is ook welkom voor een toelichting op volgende locaties:

 • Stadhuis van Komen
  • op maandag 15 oktober van 14 tot 17.30 uur
  • op vrijdag 16 november van 14 tot 17.30 uur
 • Gemeentehuis van Halluin
  • op donderdag 18 oktober van 8.30 tot 12 uur
  • op woensdag 31 oktober van 13.30 tot 18 uur
 • Gemeentehuis van Deûlémont
  • op zaterdag 10 november van 8.30 tot 11.30 uur
 • Gemeentehuis van Bousbecque
  • op zaterdag 27 oktober van 8.30 tot 12 uur

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.