Datum
12/03/2019

De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk hebben de jury- én publieksprijs voor beste publieke ruimte gewonnen! De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk mochten de prijzen op 12 maart 2019 in ontvangst nemen.

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van België. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en uitvoering van het project. Dit jaar waren de verlaagde Leieboorden in Kortrijk een van de vijf genomineerden.

Om het water dichter bij de Kortrijkzanen te brengen, verlaagde De Vlaamse Waterweg nv de kades vlakbij de historische Broeltorens in Kortrijk. Door deze geslaagde samenwerking met de stad ontstond er een groot plein waar de Leie de hoofdrol speelt.

Op 12 maart 2019 werden de Leieboorden bekroond met de Prijs Publieke Ruimte in het ICC in Gent. Het project won zowel de jury- als de publieksprijs: een primeur!

 

Verlaagde Leieboorden groot succes in Kortrijk

Ter hoogte van het Albertpark werd de Leie verdiept en verbreed als deel van de Leiewerken, om grotere schepen een vlotte en veilige doorgang te verlenen. Daardoor konden waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en het stadsbestuur van Kortrijk nadenken over de herinrichting van de kades van de Oude Leie-arm. 

Om het water dichter bij de Kortrijkzanen te brengen, werden de kades vlakbij de historische Broeltorens in Kortrijk verlaagd tot een halve meter boven het water. Door dit aan beide kanten te doen, ontstaat er een groot plein waar de Leie de hoofdrol speelt. Zo werd het water in Kortrijk een echte belevingsplek voor iedereen. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens behoren hierdoor tot een van de mooiste plekjes van de Stad. Naar de inhuldiging in maart 2018 kwamen zo’n 5.000 feestvierders.

 

De Vlaamse Waterweg nv valt twee keer in de prijzen

Ook op 11 maart 2019 mocht onze organisatie een prijs in ontvangst nemen. De inhuldinging van de Reep in Gent werd De Strafste Gentenaar in de categorie 'evenementen'!

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.