Datum
26/10/2021

Begin september 2021 zijn de voorbereidende werken gestart voor een nieuwe brug tussen Bissegem en Marke in Kortrijk. Ondertussen werd de tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug gebouwd, maar kon door omstandigheden nog niet in gebruik genomen worden. Vanaf woensdag 24 november is het dan zover: de huidige wegbrug wordt definitief afgesloten voor alle verkeer. Van 26 tot en met 28 november wordt de brug afgebroken. Daarna kan de bouw van een nieuwe brug starten.  

Een nieuwe brug

De brug die Bissegem en Marke verbindt, is te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst. De nieuwe, hogere brug komt op dezelfde locatie als de huidige brug. De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe brug zal bovendien heel wat veiliger zijn. Fietsers en voetgangers krijgen een apart fiets- en voetpad, waardoor ze mooi afgescheiden worden van de passerende auto’s. De jaagpaden onder de brug worden aangesloten op de wegenis, waardoor er een vlotte fietsverbinding ontstaat.

 

Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken

Tijdens de werken, die ongeveer 1,5 jaar zullen duren, kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. Zo kan iedereen gemakkelijk en veilig de oversteek maken tijdens de werken. Deze tijdelijke brug is ondertussen geïnstalleerd ter hoogte van de Pastoor Sterckstraat. De brug kan gebruikt worden vanaf woensdag 24 november 2021 tot het einde van de werken. Van zodra de tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug in gebruik genomen wordt, wordt de huidige wegbrug afgebroken.

Omleiding voor wegverkeer

Vanaf 24 november 2021 wordt de huidige wegbrug afgesloten voor alle verkeer. Wegverkeer kan vanaf dan omrijden via de R8. Verkeer richting Marke kan de R8 oprijden via de Meensesteenweg. Verkeer naar Bissegem en Heule verloopt het optimaalst via de R8.

Oud maakt plaats voor nieuw

Van vrijdagavond 26 november tot en met zondagavond 28 november wordt de huidige wegbrug tussen Bissegem en Marke afgebroken. De afbraak verloopt in verschillende fases, maar kan mogelijks enige geluidshinder met zich meebrengen. Na de afbraak kan er gestart worden met de bouw van de nieuwe brug. 

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.