Datum
26/04/2021

Begin mei starten De Vlaamse Waterweg nv, stad Deinze en FARYS met de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen Nevele en Vosselare. Langs het Afleidingskanaal van de Leie (ook wel Schipdonkkanaal genoemd) zullen ook de wegenis en omgeving heraangelegd worden. In afwachting van de nieuwe brug wordt een tijdelijk exemplaar geïnstalleerd. Als alles volgens planning verloopt, kan iedereen vanaf eind 2022 gebruikmaken van de nieuwe Lovelingbrug.

Comfortabel en spectaculair ontwerp

De nieuwe Lovelingbrug – genoemd naar de literaire Lovelingzussen Virginie en Rosalie – wordt een hoge, vaste boogbrug uit staal met een hedendaags en licht uitziend ontwerp. In lengte meet ze 56 meter waarbij ze voorzien wordt van minder steile aanloophellingen én trappen, zo is het comfort verzekerd. De nieuwe brug past ook in de plannen van Seine Schelde Vlaanderen waarin De Vlaamse Waterweg nv investeert. De brug biedt een doorvaarthoogte van 7,5 meter waardoor drielaagse containervaart vlot kan passeren.
 

Goed voor omgeving en pleziervaart

Aangezien de schop in de grond gaat, zal FARYS ook een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen in Vaart Rechts. De straat wordt vervolgens voorzien van een nieuw wegdek met duidelijke markeringen en een afgescheiden fiets- en voetpad.
 

Beperkte hinder voor het wegverkeer

Voordat de huidige brug wordt afgebroken, plaatst de aannemer een tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers. Aan weerszijden komen trappen met fietsgeulen. Per kanaaloever werkt de aannemer vervolgens in verschillende fases met aangepaste verkeerssituaties, zodat de hinder voor iedereen zo beperkt mogelijk blijft. Fietsers en voetgangers zullen steeds kunnen passeren. Aan Vaart Links zullen auto’s van 9 juni tot midden juli ter hoogte van de werfzone in één richting kunnen passeren, komende van de Kortemunt. Dat komt omdat de oude brug wordt afgebroken, tijdens de fase die hierop volgt is er geen omleiding. Vaart Rechts wordt vanaf 10 juni, bij de afbraak, een baan met éénrichtingsverkeer voor auto’s van Langemunt tot aan de sporthal. Deze verkeerssituatie blijft minstens van kracht tot het voorjaar van 2022, omdat er heel wat ingrijpende werken gepland staan aan de oevers, de riolering, de wegenis, de omgeving en uiteraard voor de bouw van de nieuwe brug. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe Lovelingbrug eind 2022 klaar.

 

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.