Datum
27/04/2020

Zowel de nieuwe brug in Ingelmunster als de nieuwe sluis, stuw en binnenvaartomgeving van Harelbeke werden zopas genomineerd voor een Publica Award. Een hele eer om twee projecten van Seine Schelde Vlaanderen genomineerd te zien, want slechts een beperkte selectie overheidsprojecten komt hiervoor in aanmerking. De Vlaamse Waterweg nv is dan ook erg tevreden met dit schouderklopje voor ons voltallige team.

De Vlaamse Waterweg nv is natuurlijk trots op al haar projecten, maar dankzij de nominatie voor een Publica Award springen twee recente verwezenlijkingen er momenteel extra uit: de nieuwe brug Ingelmunster en de nieuwe sluis/binnenvaartomgeving in Harelbeke. Beide behoren tot het internationale binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Onze teams ter plaatse en achter de schermen zorgden voor een kwalitatieve uitvoering die ook bij de jury van de Publica Awards niet onopgemerkt bleef. Zij nomineren sinds 2017 elk jaar de beste projecten uit de publieke sector vanuit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Harelbeke fier op erkenning

Harelbeke
Harelbeke

In Harelbeke pasten we de Leie aan om moderne schepen tot 4.500 ton een vlottere doorgang te verlenen. Daarbij hoorden onder andere een nieuwe stuw en een sluis van maar liefst 230 meter lengte; de oude was immers te klein. Een infrastructureel huzarenstukje. Daarnaast deden we er - in nauwe samenwerking met de stad en het stadsvernieuwingsproject h∩aqua - aan rivierherstel, recreatie én stedelijke innovatie. Zo werd de Twee-Bruggenstraat omgevormd tot een groene wandelboulevard langs het water. Een alomvattend project dus, dat begin 2020 werd afgerond met een feest voor alle buurtbewoners en betrokkenen. (Lees meer)

Ook Ingelmunster dingt mee

De nieuwe brug in Ingelmunster valt vooral op als architecturale constructie: het is met z’n 286 meter (exclusief aanloophellingen) dan ook de langste brug op het Seine Schelde Vlaanderen-traject. In de ambitie om alle bruggen tussen Seine en Schelde te verhogen voor drielaagscontainerschepen, speelt deze brug een belangrijke rol. Er werd bovendien de combinatie gemaakt met het creëren van meerwaarde voor de omgeving. De verouderde, te lage brug maakte zo plaats voor een nieuw exemplaar dat niet alleen de scheepvaart maar ook de lokale verkeerscirculatie van Ingelmunster ten goede komt. (Lees meer)

Ingelmunster
Ingelmunster

De nominaties bevinden zich beide in de categorie ‘Mobility, urban development & infrastructure’. Samen met diverse hoogstaande overheidsprojecten vanuit het hele land dingen we mee naar de eer om als laureaat uit de bus te komen. Stemmen op je favoriete project kan online.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.