In Ingelmunster passeert het kanaal Roeselare-Leie, een belangrijke trafiekzone voor de binnenvaart.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

In Ingelmunster werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven.

Waarom

Hoewel de modernisering van het kanaal Roeselare-Leie nog in de studiefase zit, zijn we al bezig met de werken voor een nieuwe brug in Ingelmunster. Dat is een eerste stap in de goede richting, want de huidige Dorpsbrug was sterk verouderd en ook de laagste brug op het kanaal Roeselare-Leie. Daarom beslisten we om deze brug al eerder aan te pakken. Binnenkort zal een nieuw en hoger exemplaar het centrum van de gemeente sieren.

De bouw van een nieuwe brug in Ingelmunster maakt niet enkel deel uit van Seine Schelde Vlaanderen, maar ook van het verkeerscirculatieplan van Ingelmunster. Het VIA-plan moet het verkeer in het centrum in goede banen leiden. Het voorziet een globaal concept waarbij de Oostrozebekestraat, de marktomgeving, de stationsbuurt en de brug één geheel vormen. De nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel vormt het hart van het masterplan.

Naast de Dorpsbrug onderzoeken we ook hoe we het kanaal Roeselare-Leie kunnen aanpassen voor hedendaagse binnenvaartschepen. Om grotere schepen een vlotte doorgang te verlenen, moet het kanaal verruimd worden. Een verdieping is nodig omdat grotere schepen zwaarder geladen en zijn en bijgevolg dieper in het water liggen. Plaatselijk zijn er eveneens verbredingen nodig, maar daarvoor wordt zoveel mogelijk gewerkt binnen het bestaande traject van het kanaal. Daarnaast nemen we ook de huidige infrastructuur onder de loep.

Wanneer

Het einde van de werken voor de nieuwe brug is voorzien voor het voorjaar van 2020. De opwaardering van het kanaal wordt momenteel grondig onderzocht.

Aanpassingen

 

Op de kaart en hieronder kan je zien welke aanpassingen we hier uitvoeren of onderzoeken.