Het kanaal Roeselare-Leie is een onderdeel van het grootschalige project Seine Schelde Vlaanderen en een cruciale schakel in de (inter)nationale binnenvaart. Die moet straks een betrouwbaarder, duurzamer en goedkoper alternatief zijn voor het goederenverkeer op de weg.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Het goedgekeurde projectplan voor de opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie schetst het toekomstig traject dat wordt uitgezet om de opwaardering van het Kanaal Roeselare-Leie projectmatig en budgettair verder vorm te geven binnen het Seine-Schelde programma.

Tevens hebben de regiopartners, verenigd in de Taskforce, de krachten gebundeld om een Charter van de regio voor het kanaal Roeselare-Leie te ontwikkelen.

De Taskforce is opgericht om het globale project van de opwaardering van het kanaal te begeleiden en te zorgen voor een regionale gezamenlijke aanpak. Het Charter bundelt de gedeelde visie en ambities van alle regiopartners en vertaalt dit in een gebiedsprogramma. Dit omvat het overzicht van de visies, plannen en projecten en hun potenties om koppelkansen te vormen rond de opwaardering van het kanaal. Met dit Charter onderschrijven de regiopartners de noodzakelijke opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie om deze economische infrastructuur met een Vlaamse en regionale dimensie te versterken.

Bekijk het projectplan, download het Charter voor het kanaal Roeselare-Leie met bijhorende kaart of doorblader onderstaand het fotoboek.

 

 

Waarom

Het kanaal Roeselare-Leie takt rechtstreeks aan op de hoofdvaaras van het Schelde- en Seinebekken. Naast het groot regionaal belang voor de Vlaamse economie zal het kanaal in de toekomst een steeds prominentere rol spelen in het internationale waterwegennetwerk en de ambities om de binnenvaart in Vlaanderen en Europa te versterken.

Gewicht
-93

Locaties

Op de kaart en hieronder kan je zien welke steden en gemeenten aan deze vaarweg deel uitmaken van het project.