Met het stadsvernieuwingsproject hᴖaqua krijgt elke plek in Harelbeke een eigen, unieke sfeer. De stad Harelbeke en De Vlaamse Waterweg nv zetten samen hun schouders onder dit project. Zo halen we de band met de Leie opnieuw aan en geven we de rivier de plaats die ze verdient. Die unieke sfeer komt tot uiting in de aanleg van de straten en de oevers langs de Leie.

Aan de Vrijdomkaai en de Twee-Bruggenstraat vormen de oevers een zachte overgang tussen de stad en de Leie. Beide delen kregen een andere inrichting. De Leieboorden aan de Vrijdomkaai werden verlaagd om het water dichter bij de voorbijgangers te brengen. Langs de Leie in de Twee-Bruggenstraat wordt een groene promenade voor wandelaars en voetgangers aangelegd.

Aangename Vrijdomkaai en Marktplein

De Vrijdomkaai is een uitloper van het stedelijke Marktplein. Het plein zorgt voor de breedste verbinding naar de Leie. De markt en de Vrijdomkaai vormen één geheel.

De wekelijkse markt zal plaatsvinden op het plein én op de kade. In de straat zelf blijft er ruimte om te parkeren onder de bomen. Op de verlaagde kade is het contact met het water het grootst. Er komt een aanlegsteiger voor pleziervaartuigen en een mooie promenade langs het water.

Vernieuwde Twee-Bruggenstraat

De nieuwe Twee-Bruggenstraat wordt groener en krijgt een promenade langs de Leie. Ter hoogte van de sluis is er een brede zone met grasbetontegels die dienstdoet als publieke ruimte. De sluis zelf werd netjes afgeschermd met een eigentijds hekwerk. Je vindt voortaan ook heel wat extra parkeerplaatsen in de straat, waar bezoekers hun wagen veilig kunnen achterlaten en het centrum ingaan. Tot slot komen er een dubbele bomenrij en zitbanken bij.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.