Ruimte voor recreatie

Naast de opwaardering van de Leie hebben we binnen dit project ook aandacht voor actieve weggebruikers. Om het recreatief netwerk langs de Leie verder uit te breiden, bouwen we een gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug in Zulte. De nieuwe brug vormt de verbinding tussen Kasteel Te Lake op Linkeroever en de Limnanderdreef op Rechteroever. De brug is meteen ook de ontbrekende schakel tussen de fietssnelweg F371 in Wielsbeke en de Limnanderdreef in Zulte en dankzij haar ligging op het bovenlokaal fietsroutenetwerk vormt ze een vlotte fiets- en wandelverbinding richting het centrum van Zulte. De aanleg van de oevers tussen de Zultebrug en de stuwarm in Wielsbeke wordt mee opgenomen in dit project. Zo beperken we de hinder en vermijden we onnodige ecologische impact!

Het ontwerp

De nieuwe brug wordt een stalen fietsers- en voetgangersbrug van 99 meter lang met betonnen aanloophellingen. Het ontwerp is gebaseerd op de nieuwe fietsbrug tussen Waregem en Wielsbeke en krijgt dezelfde bruinrode kleur. Verder komt er over de volledige lengte van de brug en de aanloophellingen een fijnmazige balustrade zodat fietsers en voetgangers altijd een goed zicht hebben op de Leie en haar omgeving.

In de voorafgaande studie werden er verschillende ontwerpen onderzocht. Het ontwerp van de nieuwe brug werd gekozen omdat:

• deze het meest comfortabel is voor gebruikers dankzij de lage hellingsgraad en het lage aantal bochten in de brug;

• we zo een onveilige kruising met het jaagpad aan de Limnanderdreef vermijden;

• de brug gaat over het jaagpad op rechteroever heen waardoor er een belangrijke ecologische verbinding ontstaat tussen Neerhoek-Ponthoek en de oude Leie-arm in Wielsbeke.

Veilige en vlotte bereikbaarheid

Aan de kant van de Limnanderdreef zal het jaagpad onder de brug doorlopen. De brug start namelijk verderop in de dreef. Op die manier kunnen jaagpadgebruikers steeds ongestoord gebruik maken van het jaagpad. Fietsers die van het centrum van Zulte komen rijden dus gewoon rechtdoor de brug op. 

Omdat de brug het jaagpad oversteekt en er steeds een veilige hoogte tussen het wegdek en de onderkant van de brug moet zijn, wordt het jaagpad op die oever lokaal verlaagd. Zo vermijden we dat de hele brug verhoogd moet worden. Verder komt er een nieuwe weg tussen de dreef en het jaagpad, parallel met de brug.  

 

Uiteraard is ook de lokale bereikbaarheid en veiligheid belangrijk, zowel voor fietsers, maar ook voor lokale landbouwvoertuigen. Ander gemotoriseerd verkeer wordt verhinderd, om sluipverkeer te vermijden. Tenslotte worden er enkele opritten verplaatst zodat de toegang tot de aangrenzende percelen gegarandeerd kan blijven. 

Uitkijken over de Leie

Op de brug komt een uitkijkpunt aan de kant van kasteel Te Lake. Dat uitkijkpunt bestaat uit een betonnen platform en wordt ingericht met zitbanken en een fietsenstalling. Er komt een trap aan de buitenzijde die rechtstreeks toegang geeft tot de dreef richting het kasteel. 

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.