Het Noordervak van de Ringvaart om Gent, tussen Evergem en het kanaal Gent-Terneuzen, werd aangepast voor schepen van klasse Vb. Dat zijn schepen die 190 meter lang en 11,4 meter breed zijn. Deze schepen kunnen tot 4.500 ton goederen en drie lagen containers vervoeren, wat zoveel is als 220 vrachtwagens. Sinds eind januari 2016 zijn we hier klaar en zie je wel eens zo’n imposant duwkonvooi van 190 meter lang voorbijvaren.

Op het Zuidervak van de Ringvaar om Gent, ter hoogte van het sluizencomplex in Merelbeke, doen we aan rivierherstel. Zo geven we de natuur opnieuw alle kansen.

Vaarweg verruimen

Om deze grote schepen te laten doorvaren, waren er heel wat aanpassingen nodig. De diepte en breedte van de Ringvaart om Gent werden daarom aangepast. Zo kunnen grote duwkonvooien van klasse Vb in één richting passeren en kruisen met kleinere schepen. Omdat deze schepen meer lading kunnen vervoeren, liggen ze dieper in het water en hebben ze ook onder het wateroppervlak meer ruimte nodig. De vaarweg hebben we daarom verdiept naar 4,5 meter. Daarnaast moest de vaarweg ook verbreed worden. Hoeveel die verbreding precies bedraagt, hangt af van lokale factoren en tal van andere elementen. In het geval van het Noordervak van de Ringvaart om Gent gaat het om 57 meter.

Nieuwe sluis

Schepen van 4.500 ton zijn tot wel 190 meter lang en 11,4 meter breed en vragen dan ook om een grotere sluis. De sluis in Evergem was hiervoor te klein en te smal. Daarom hebben we een nieuwe sluis bijgebouwd die lang genoeg is voor deze schepen. Opmerkelijk aan deze sluis is dat ze twee keer zo breed is als de andere nieuwe, sluizen die we bouwen. Dat is nodig omdat ze op een belangrijk knooppunt ligt waar heel wat tonnage passeert.

Vispassage aanleggen

Stuwen en sluizen vormen een obstakel in de waterloop voor het onderwaterleven. Vissen kunnen daardoor niet voorbij de constructie op zoek naar voedsel of een schuilplaats. Dankzij vispassages kunnen vissen het terrein voorbij een stuw of sluis verkennen.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.