In Kuurne passeert de rivier de Leie, die de verbinding vormt richting Frankrijk. De gemeente ligt ook vlakbij het kanaal Bossuit-Kortrijk, waarvoor we op zoek zijn naar een vlotte binnenvaartverbinding met de Leie.

Kanaal Bossuit-Kortrijk

De laatste modernisering van het kanaal Bossuit-Kortrijk is geleden van de jaren ’70. Deze werd enkel doorgevoerd in HarelbekeZwevegem en Avelgem. Dat wil zeggen dat de huidige infrastructuur in Kortrijk sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de noden van hedendaagse binnenvaartschepen. In Kortrijk bevinden zich immers nog drie historische, beschermde sluizen uit de 19de eeuw die te klein zijn. Daarom zoeken we naar een vlotte verbinding voor de binnenvaart tussen het kanaal en de Leie, mogelijks vlakbij Kuurne. Ook is de vaarweg in Kortrijk te smal. Schippers moeten een omweg van 138 kilometer maken via de Leie, Gent en de Boven-Schelde om de bedrijven langs het kanaal te bereiken. Dat kost heel wat tijd en geld.

Met deze aanpassingen wordt het kanaal heel wat toegankelijker voor de binnenvaart. Of en waar dit precies nodig is, zal verder onderzoek uitwijzen.

Leie

Kuurne ligt langs de Leie. Hier doen we tal van aanpassingen om de Leie toegankelijker te maken voor grotere schepen. Ook hebben we aandacht voor rivierherstel en recreatie.

Om grotere schepen een vlotte doorgang te verlenen op de Leie, wordt de rivier verruimd. Door meer ruimte te creëren, wordt de Leie heel wat toegankelijker voor de binnenvaart.

Vanwege het grotere laadvermogen van deze schepen moet er ook meer ruimte komen onder de brug in Kuurne. Zo kunnen ze moeiteloos tot drie lagen containers vervoeren, die bovenop elkaar gestapeld zijn. De bestaande brug wordt dus verhoogd.

Naast een betere infrastructuur hebben we in Kuurne ook aandacht voor recreatie. De jachthaven ligt momenteel op een moeilijke locatie, waardoor schepen niet altijd vlot kunnen passeren. Ook de aangemeerde plezierboten willen we zo goed mogelijk beschermen door hen te scheiden van het passerende scheepvaartverkeer. We bekijken de mogelijkheden zodat schepen een makkelijkere doorgang krijgen.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.