In Evergem investeren we in een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

De Sluis van Evergem is met zijn 230 meter lang en 25 meter breed de grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen. Zelfs schepen van 4.500 ton, 190 meter lang en 11,4 meter breed kunnen hier makkelijk doorvaren.

In 2009 werd de sluis onder handen genomen en aangepast aan de hedendaagse schepen. De sluis bleek immers toen al te klein en smal en dus werd er besloten een tweede sluis bij te bouwen (de Grote Sluis), voldoende om vier kleinere klasse IV-schepen of twee grote Vb-schepen te verschutten. Ze werd voorzien van middendeuren zodat meer water wordt gespaard en kleine schepen sneller worden verschut. 

Waarom

De Sluis van Evergem is een belangrijke toegangspoort tot de zeehavens van Gent en Vlissingen – beter bekend als de ‘North Sea Port’ – en de Westerschelde. Daarnaast is het een belangrijke connectie voor het kanaal van Gent-Oostende, de Leie en de Boven-Schelde. Ze vormt een strategische schakel voor de binnenvaart en is jaarlijks goed voor zo’n 10.000 doorvarende schepen en 16 miljoen ton lading.

Wanneer

De werken aan het sluizencomplex in Evergem zijn afgerond in 2009.

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.