In Wielsbeke werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

De passeerstrook in Wielsbeke komt aan de monding van het kanaal Roeselare-Leie met de Leie te liggen, ter hoogte van de Munkenhofdreef. Een passeerstrook is een lokale verbreding van de waterweg die dient als tijdelijke aanmeerplaats. Grote schepen en duwkonvooien kunnen hiernaar uitwijken om een tegenligger te laten passeren. Een duwkonvooi is doorgaans 190 meter lang, de passeerstrook zelf is ongeveer 570 meter lang. Zo kan een schip makkelijk uitwijken en hoeft het geen moeilijke manoeuvres uit te voeren.

Waarom

Ook leggen we in Wielsbeke een passeerstrook aan langs waar de grootste schepen elkaar veilig kunnen kruisen. Het schip in de passeerstrook wacht tot het schip uit de andere richting voorbijgevaren is en zet vervolgens zijn reis verder.

Wanneer

De Leie wordt in verschillende fases gemoderniseerd. In totaal pakken we 45 kilometer van de rivier aan. Dat kan je niet zomaar in één keer. Daarom pakken we deel per deel aan, van noord naar zuid. We beginnen tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve en gaan door naar het stuk tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke. Vervolgens werken we tussen Harelbeke en Menen, om tenslotte het stuk tussen Menen en Wervik aan te pakken.

In eerste instantie werd er uitvoerig gesproken met verschillende partners. Dat resulteerde in een visie voor een toegankelijkere Leie voor de binnenvaart. In het najaar van 2015 startte vervolgens de studie naar de modernisering van de Leie: verruiming, zwaaikommen, passeerstroken, natuurvriendelijke oevers, meanders, een aantal wegbruggen en fietsers- en voetgangersbruggen.

Intussen is er een globaal voorontwerp dat sinds midden 2017 klaar is. Dat voorontwerp werken we verder uit, deel per deel. In de studie bekijken we tal van elementen zoals de nautische voorwaarden, stabiliteit, ruimtelijke planning, groenbeheer, nutsleidingen … Hiermee werken we een definitief ontwerp uit.

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.