In Waregem en Wielsbeke werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

De brug die Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) verbindt, is te laag om een veilige doorgang te bieden aan de binnenvaart. De nieuwe, hogere brug wordt op dezelfde plaats als de bestaande brug gebouwd. Aangezien de nieuwe brug op dezelfde locatie komt als de huidige brug, zal het verkeer vanaf 19 oktober 2020 tot eind 2021 geen gebruik kunnen maken van de brug. Om de omleidingen voor de zwakke weggebruikers te beperken, wordt er tijdens de werken een tijdelijke voetgangersbrug met fietsgeulen voorzien.

Het ontwerp van de brug oogt licht en hedendaags. Het is gebaseerd op de bestaande brug over de Leie in Olsene. Voor het design van de tuikabels is dan weer gekeken naar de nieuwe Hogebrug in Harelbeke.

De nieuwe brug zal bovendien heel wat veiliger zijn voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers krijgen een apart fiets- en voetpad, waardoor ze mooi afgescheiden worden van de passerende auto’s. De jaagpaden onder de brug worden aangesloten op de wegenis, waardoor er een vlotte fietsverbinding ontstaat.

Waarom

De brug die Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) verbindt, is momenteel 5,60 meter hoog. Grotere schepen met 3 lagen containers hebben 7 meter vrije doorvaarthoogte nodig om veilig te kunnen doorvaren. De brug tussen Ooigem en Desselgem is dus te laag en moet vernieuwd worden. 

Wanneer

De werken aan de nieuwe wegbrug in Ooigem-Desselgem zijn in de zomer van 2020 gestart en zijn in het voorjaar van 2022 afgerond.

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.