In Zulte doen we ook aan rivierherstel en geven we zo de natuur weer alle kansen.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Doordat de Leie in het verleden werd rechtgetrokken voor de binnenvaart, zijn de oevers voor heel wat dieren een gevaarlijke barrière geworden. De steile wanden maken het lastig om aan land te gaan, daarom voorzien we op verschillende plaatsen fauna-uitstapplaatsen of trapjes langs de oever. Zo wordt uitchecken een stuk makkelijker.

Waarom

Naast betere infrastructuur voor de binnenvaart hebben we in Dentergem ook aandacht voor rivierherstel. Fauna-uitstapplaatsen zorgen ervoor dat de dieren gemakkelijk uit het water geraken om op het land een nestplaats of wat lekkers te zoeken.

Wanneer

De Leie wordt in verschillende fases gemoderniseerd. In totaal pakken we 45 kilometer van de rivier aan. Dat kan je niet zomaar in één keer. Daarom pakken we deel per deel aan, van noord naar zuid. We beginnen tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve en gaan door naar het stuk tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke. Vervolgens werken we tussen Harelbeke en Menen, om tenslotte het stuk tussen Menen en Wervik aan te pakken.

De werken aan de Leie in Zulte zijn gestart in het voorjaar van 2022 en zullen tegen eind 2024 afgewerkt zijn. Hier vind je de laatste updates.

Waar?

Langs de Leie in Zulte bouwen we op verschillende plaatsen fauna-uitstapplaatsen. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.