In Deinze doen we ook aan rivierherstel en geven we zo de natuur weer alle kansen.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Naast betere infrastructuur voor de binnenvaart hebben we in Deinze ook aandacht voor rivierherstel. De beschadigde oevers van de rivier worden op een natuurvriendelijke manier hersteld, zodat ze een waar paradijs worden voor typische rivierfauna en -flora.

Waarom

De oevers van de Leie hebben geleden onder het toenemende scheepvaartverkeer. Veel oevers zijn beschadigd en herstellen we op een natuurvriendelijke manier. Daarnaast voorzien we op verschillende plaatsen vooroevers. Ze beschermen de eigenlijke oevers tegen golfslag van passerende schepen. Bovendien creëren ze een oase van rust langs de Leie, waar rivierfauna en -flora zich kunnen ontwikkelen. De vooroevers kunnen bestaan uit stortsteen, damplanken of een oeverzwaluwwand.

Wanneer

De Leie wordt in verschillende fases gemoderniseerd. In totaal pakken we 45 kilometer van de rivier aan. Dan kan je niet zomaar in één keer. Daarom pakken we deel per deel aan, van noord naar zuid. We beginnen tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve en gaan door naar het stuk tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke. Vervolgens werken we tussen Harelbeke en Menen, om tenslotte het stuk tussen Menen en Wervik aan te pakken.

De werken aan de Leie in Zulte zijn gestart in het voorjaar van 2022 en zullen tegen eind 2024 afgerond zijn.

Waar?

Langs de Leie in Deinze leggen we natuurvriendelijke oevers aan. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.