In Menen hebben we aandacht voor recreatie, zodat iedereen mee kan genieten van het water en haar omgeving.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug vormt samen met de nieuwe brug in de Rijselstraat 1 grote familie en de ontwerpen zijn dan ook op elkaar afgestemd.

 

Waarom

Naast betere infrastructuur voor de binnenvaart, hebben we in Menen ook aandacht voor rivierherstel, recreatie en stadsvernieuwing. We bouwen een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug ter hoogte van de Grondwetstraat. Hiermee zetten we sterker in op recreatieve en functionele fietsverbindingen. Daarnaast kan de brug gebruikt worden tijdens de werken, zodat fietsers en voetgangers minder ver rond moeten gaan.

Wanneer

De bouw van de fiets- en voetgangersbrug in Menen, ter hoogte van het Barakkenpark is gestart. Eind 2023 werd gestart met de bouw van de fundering voor de aanloophellingen van de brug en de nieuwe kaaimuur. Terzelfdertijd werden de brugonderdelen gebouwd in het atelier. 

Op 12 april 2024 werden de eerste stalen onderdelen voor de aanloophellingen van de brug naar Menen gebracht. Eerst wordt de aanloophelling op rechteroever samengesteld. Op linkeroever veroorzaakten de hoge waterstanden de voorbije winter vertraging bij de bouw van de fundering. Verwacht wordt dat het middelste deel van de brug dat over de Leie hangt na de zomervakantie zal worden ingevaren en geplaatst. De brug zal na de noodzakelijke afwerking zoals het schilderen, aanbrengen van de leuningen, wegdek en verlichting in het voorjaar van 2025 in gebruik worden genomen. 

De volledige site van brug, oevers en jaagpad moeten ten laatste tegen de zomervakantie 2025 zijn afgewerkt. 

Waar?

Op de kaart kan je situeren waar we deze aanpassing uitvoeren. Hieronder kan je doorklikken naar de locatie voor een overzicht van alle aanpassingen.

Update 12/04/2024 - Eerste onderdelen aangekomen

De eerste stalen onderdelen van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen het Barakkenpark en het Vaubanstadion in Menen zijn ter plaatse gebracht en gemonteerd. De brug vormt een bijkomende veilige oversteek over de Leie. 

Update 10/04/24 - Eerste onderdelen komen naar Menen

De slanke metalen integraalbrug in een S-vorm werd voorbereid in het atelier van de staalbouwer in Hamont-Achel en wordt vervolgens voor assemblage naar Menen gebracht. De eerste delen arriveren aan het Barakkenpark tijdens de nacht van 11 op 12 april 2024. Op 23 april zullen de 5 hamerstukken en 4 verbindingstukken voor de rechteroever aanwezig zijn en kunnen ze worden gemonteerd.

Op linkeroever veroorzaakten de hoge waterstanden de voorbije winter vertraging bij de uitvoering. De werken zijn er intussen hervat. De aanloophelling voor linkeroever is ook klaar in het atelier maar de fundering moet nog worden aangebracht.

Verwacht wordt dat het middelste deel van de brug dat over de Leie hangt na de zomervakantie zal worden geplaatst. De brug zal na de noodzakelijke afwerking zoals het schilderen, aanbrengen van de leuningen, wegdek en verlichting in het voorjaar van 2025 in gebruik worden genomen.