In Menen passeert de rivier de Leie, die de verbinding vormt richting Frankrijk.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

In Menen werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven. Ook doen we hier aan rivierherstel en geven we zo de natuur weer alle kansen. Verder hebben we aandacht voor recreatie, zodat iedereen mee kan genieten van het water en haar omgeving. Tot slot zetten we hier onze schouders onder stadsvernieuwing, in samenwerking met de Stad.

Waarom

Menen ligt aan de Leie, op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. De Leie volgt er mooi de landsgrens, net zoals in Halluin, Wervik, Wervicq-Sud en Bousbecque. Daarom noemen we de rivier hier ook wel de ‘Grensleie’.

Samen met Frankrijk verruimen we de rivier op deze locatie. Daarmee verlenen we grotere schepen een vlottere doorgang. Door meer ruimte te creëren, wordt de Leie heel wat toegankelijker voor de binnenvaart.

Wanneer

Als alles goed gaat, starten de meeste werken in Menen eind 2020. De werken voor de vispassage en de verruiming van de vaarweg zullen vermoedelijk pas starten in 2022. Voor de fietsers- en voetgangersbrug is de studie volop bezig.