In Menen passeert de rivier de Leie, die de verbinding vormt richting Frankrijk.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

Menen ligt aan de Leie, op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. De Leie volgt er mooi de landsgrens, net zoals in Halluin, Wervik, Wervicq-Sud en Bousbecque. Daarom noemen we de rivier hier ook wel de ‘Grensleie’.

Samen met Frankrijk verruimen we de rivier op deze locatie. Daarmee verlenen we grotere schepen een vlottere doorgang. Door meer ruimte te creëren, wordt de Leie heel wat toegankelijker voor de binnenvaart.

Waarom

In Menen werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven. Ook doen we hier aan rivierherstel en geven we zo de natuur weer alle kansen. Verder hebben we aandacht voor recreatie, zodat iedereen mee kan genieten van het water en haar omgeving. Tot slot zetten we hier onze schouders onder stadsvernieuwing, in samenwerking met de Stad.

Wanneer

Het definitief ontwerp van de nieuwe brug tussen Lauwe (Menen) en Wevelgem is ondertussen afgewerkt. De werken gaan vermoedelijk in 2023 van start.

De voorontwerpen van de nieuwe brug in de Rijselstraat en de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug worden momenteel omgezet in een definitief ontwerp.

De sloopwerken in de centrumzone zijn in de herfst van 2020 gestart. De werken voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug zullen van start gaan in het voorjaar van 2022. De start van de werken in de centrumzone is voorzien voor begin 2023