Wervik ligt aan de Leie, op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. De Leie volgt hier mooi de landsgrens, net zoals in Menen, Halluin, Wervik en Bousbecque. Daarom noemen we de rivier hier ook wel de ‘Grensleie’.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

In Wervik werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven. Tot slot zetten we hier onze schouders onder stadsvernieuwing, in samenwerking met de Stad.

Waarom

Op deze plek verruimen we de rivier samen met Frankrijk en verlenen we grotere schepen een vlottere doorgang. Door meer ruimte te creëren, wordt de Leie heel wat toegankelijker voor de binnenvaart.

In Wervik hebben we bovendien een nieuwe Leiebrug gebouwd, die zorgt voor een verbinding tussen Frankrijk en Vlaanderen. De brug staat symbool voor de internationale samenwerking tussen de partners van Seine Schelde.

Ook hebben we in Wervik een passeerstrook aangelegd zodat zelfs de grootste schepen elkaar zonder problemen kunnen kruisen. Het schip in de passeerstrook wacht tot het schip uit de andere richting voorbijgevaren is en zet vervolgens veilig zijn reis verder.

Naast een betere infrastructuur voor de binnenvaart hebben we in Wervik ook aandacht voor stadsvernieuwing. De nieuwe Vrijdagmarkt is heel wat groter geworden en biedt een vrij zicht op de prachtige Middeleeuwse kerk. Ook de omgeving werd verder verfraaid, waardoor een prachtige wandelboulevard langs de Leie ontstond.

Wanneer

De passeerstrook en de nieuwe Leiebrug in Wervik zijn klaar sinds mei 2017. De herinrichting van het stadscentrum hebben we begin 2018 afgerond. De verruiming van de vaarweg in Wervik is voorzien in 2024.