In Kuurne passeert de rivier de Leie, die de verbinding vormt richting Frankrijk. De gemeente ligt ook vlakbij het kanaal Bossuit-Kortrijk, waarvoor we op zoek zijn naar een vlotte binnenvaartverbinding met de Leie.

Wat, waarom, wanneer?

 

Wat

In Kuurne werken we aan een betere toekomst voor de binnenvaart om transport via het water een duwtje in de rug te geven. Verder hebben we aandacht voor recreatie, zodat iedereen mee kan genieten van het water en haar omgeving.

Waarom

Kanaal Bossuit-Kortrijk

De laatste modernisering van het kanaal Bossuit-Kortrijk is geleden van de jaren ’70. Deze werd enkel doorgevoerd in HarelbekeZwevegem en Avelgem. Dat wil zeggen dat de huidige infrastructuur in Kortrijk sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de noden van hedendaagse binnenvaartschepen. Daarom zoeken we naar een vlotte verbinding voor de binnenvaart tussen het kanaal en de Leie, mogelijks vlakbij Kuurne.

Met deze aanpassingen wordt het kanaal heel wat toegankelijker voor de binnenvaart. Of en waar dit precies nodig is, zal verder onderzoek uitwijzen.

Leie

Kuurne ligt langs de Leie. Hier doen we tal van aanpassingen om de Leie toegankelijker te maken voor grotere schepen. Ook hebben we aandacht voor rivierherstel en recreatie.

Wanneer

De werken voor de jachthaven en de verruiming van de vaarweg zullen vermoedelijk starten in 2024. De werken aan de Kuurnebrug starten van zodra alle vergunningen toegekend zijn en er een aannemer is aangesteld.